Brčko 

“Humanitarac” uspješno realizovao još jednu akciju dorovoljnog darivanja krvi

U organizaciji brčanskog Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi “Humanitarac”, danas je održana još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Predsjednik udruženja Žikica Novaković, kazao je da je ovo treća po redu akcija kako je osnovan “Humanitarac”, a 24 po redu koja se održava u mjesnoj zajednici Bijeljinska cesta. Istakao je da je zadovoljan odzivom , te da se nada da će ovo udruženje uskoro imati 100 članova.

Jedan od članova udruženja i dugogodišnji dobrovoljni davalac krvi Vaso Mirković, do sada je, prema evidenciji krv dao 95 puta, te pored toga uvijek pomagao kada je bilo potrebno. Kaže da voli da pomaže i da mu je zadovoljstvo ako je jedna od njegovih bočica krvi od preko 120 koliko ih je dao, spasila nečiji život. A pored toga, kako dodaje, dok god daje krv zna da je zdrav.

Šef transfuziologije u brčanskoj Bolnici Samir Pandur, naglasio je da je svaka ovakva akcija veoma važna zbog obnavljanja rezervi krvi.

Prema njegovim riječima, trenutne rezerve krvi su dobre zahvaljujući ovakvim akcijama i dobrovoljnim davaocima krvi.

“Nama je u cilju da imamo kontinuirani priliv davalaca krvi, odnosno svakodnevno da imamo određen broj davalaca kako bi se rezerve krvi održale. Brčko ima priličnu svijest o doborovoljnom darivanju krvi, tako da uvijek ima dovoljno krvi i nikad ne oskudijevamo”, pojasnio je doktor Pandur.

Izvor: radiobrcko.ba

Još vijesti iz ove kategorije