BiH 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU ROGATICE

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

-Ujić Mileta, rođenog 1951. godine u Rogatici, na snazi su mjere zabrane putovanja i obveznog javljanja  skladno članku 126a. KZ BiH.

Optuženi se tereti, da je tokom 1992. i 1993. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice,  kao zamjenik komandanta Rogatičke brigade VRS, učestvovao  u progonu civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da je optuženi zapovijedao napadom na selo Kozadre, u kojem je lično i učestvovao, prilikom kojeg je od dejstva topništva ranjeno oko 20 civila, među kojima i malodobna djeca i žene, nakon čega su zarobljeni, te je ubijeno 8 zarobljenih vojno sposobnih muškaraca, kuće i imovina zapaljeni, a preostali civili odvedeni u protuzakonito zatočenje i nakon toga protjerani i transportirani sa područja opštine Rogatica.

Tijela 8 ubijenih žrtava pronađena su, ekshumirana i identificirana nakon rata.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo-Zločin protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h) KZ BiH.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 60 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i 7 svjedoka sa mjerama zaštite, te prilaganjem više od 120 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Još vijesti iz ove kategorije