Četvrtak, 28 Marta, 2024
No menu items!

Rudarima će biti povećane plate

Uprava “Elektroprivrede BiH” na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu dala je saglasnost na povećanje satnice rudarima sa 2,50 na 2,70 maraka, potvrđeno je za “Dnevni avaz” iz te državne kompanije.

Kako je pojašnjeno, dogovoreno je da ova sredstva trebaju biti osigurana iz naloženih reorganizacija rudnika, a ne iz povećanja cijene uglja.

Uprava je prekjučer najprije odbila dati saglasnost na povećanje, ali se jučer ujutro situacija promijenila.

Radi se o zahtjevima rudara kroz novi Kolektivni ugovor.

Ovo znači da će rudarima zaposlenim u sedam rudnika koncerna biti povećane plate za osam posto, za šta će na godišnjem nivou biti potrebno izdvojiti oko 15 miliona maraka.

Nova satnica počet će se implementirati od 1. marta ove godine. Uprava, također, smatra da se u narednih pola godine mora početi primjenivati plan reorganizacije rudnika.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH, rekao je jučer da ih o tome „Elektroprivreda BiH” nije zvanično obavijestila, ali da povećanje satnice podrazumijeva povećanje plata za osam posto.

Po njegovima riječima, upoznat je s tim da je jučer o tome trebalo bilo govora, kako bi se njihovi zahtjevi uvažili.

“Sutra (22.01.) imamo novi sastanak. Mi tražimo da se ovaj Kolektivni ugovor primjenjuje i na rudnike Kakanj i Gračanica Gornji Vakuf. To je taj član 2. Nadamo se da će tako i biti “– rekao je Husić.

Inače, Sindikat rudara održat će danas sjednicu Upravnog odbora. Oni su za kraj januara najavili štrajk ako ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Kako piše “Avaz”, raspon prosječne neto plate u rudnicima koncerna je od 1.050 do 1.120 KM. Najviše plate imaju rudari Rudnika Gračanica, s prosjekom od 1.380 KM, Ovaj rudnik skoro je jedini u FBiH koji nema nikakvih dugova i ostvaruje svoje planove.

Izvor: radiobrcko.ba

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti