Region 

STOLTENBERG OD VUČIĆA I HARADINAJA TRAŽI SMIRENOST I SUZDRŽANOST

Generlani sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovrao je telefonom sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Ramušom Haradinijem, ističući da i Beograd i Priština treba da pokažu smirenost i suzdržanost.

Stoltenberg ih je obavijestio o ishodu jučerašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a o Zapadnom Balkanu.

“Podvukao sam da obje strane i Beograd i Priština treba da pokažu smirenost i suzdržanost i da izbjegavaju bilo kakve provokativne izjave ili akcije,” poručio je prvi čovjek Alijanse.

“Sa gospodinom Hradinajem sam otvorio pitanje plana da se krene dalje sa transformacijom Kosovskih bezebjednosnih snaga (KBS) u vojsku. Nagalsio sam da je loš tajming za takav potez i da je protivan savjetima mnogih NATO saveznika i da može imati negativne reperkusije na kosovsku perpsektivu euroatlanskih integracija” poručio je Stolteneberg, dodajući da će ukoliko manadat Kosovskih bezbjednosnih snaga bude proširen, NATO morati da ispita nivo angažamna sa KBS.

Sa Vučićem je rezgovarao o potrebi da se smanje aktuelne tenzije.

“Podsjetio sam obojicu da dijalog kojem posreduje EU, između Beograda i Prištine, ostaje jedni način da se donese dugotrajni mir i stabilnost regionu”, kaže generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg ih je podsjetio da i dalje ostaju posvećini sigurnosti i stabilnosti Kosova kroz mandat Ujedinjenih nacija (UN) odnosno mirovnu misiju KFOR-a.

Još vijesti iz ove kategorije