Brčko 

Ove godine se očekuje otvaranje dječjeg vrtića u brčanskom naselju Ilićka

Najmlađa brčanska mjesna zajednica Ilićka koja ima oko 5.000 stanovnika, prema riječima njihovog predsjednika Damjana Dundžića na pravom je putu da dobije sve sadržaje koje naselje u pravom smislu riječi treba imati.

Od osnivanja mjesne zajednice 2004. godine, realizirani su mnogi projekti među kojima su do sada svakako najznačajniji otvaranje Osnovne škole koju pohađa oko 400 učenika i nedavna izgradnja kružnog toka. Sljedeći veliki, i jedan od najznačajnijih projekata koji će uskoro biti sproveden do kraja je dječji vrtić za čiju je realizaciju inicijalna sredstva u iznosu od pola milijuna eura, donirala Vlada Republike Srbije. Zgrada dječjeg vrtića je završena, a sam projekt je u završnoj fazi, a prema riječima Dundžića, nadaju se da će završetak cjelokupnog projekta biti ove godine, te bi vrtić u skorije vrijeme mogao otvoriti svoja vrata prvim polaznicima.

„Bilo je problema oko nedostatka sredstava za uređenje dvorišta i opremanje zgrade, no to je pri kraju i vjerovatno je sad samo na Odjeljenju za obrazovanje da se riješi taj problem nedostatajućeg kadra.“ – rekao je Damjan Dundžić.

No, kao i sve mjesne zajednice, i Ilićka ima probleme s kojima se mještani ovog naselja susreću. Riječ je o problemu nedostatnog broja parkirnih mjesta, problemu nepostojanja ambulante u ovom naselju te o problemu gradske deponije koja negativno utječe na zdravlje stanovnika, ne samo ove mjesne zajednice nego i cijelog Brčkog. Prema Dundžićevim riječima, ove godine trebao bi otpočeti odvoz smeća s Gradske deponije na regionalnu u Zvorniku te bi se na ovaj način započelo rješavanje ovog, ali i ostalih problema s kojima se susreće MZ Ilićka.

MZ Ilićka u planu ima početak gradnje zgrade i sale mjesne zajednice i KUD-a za koje su prošle godine izdvojena određena sredstva, no zbog neusvajanja regulacijskog plana, ovaj projekt za sada stagnira. Dundžić je dodao kako u ovoj izbornoj godini očekuju bar početak realizacije rješavanja tekućih problema stanovnika ovog naselja.

Izvor: radiobrcko.ba

Još vijesti iz ove kategorije