Petak, 29 Marta, 2024
No menu items!

Lavovi u Sudanskom zoološkom vrtu umiru od gladi

Lavica je primala infuziju nekoliko dana u Al-Qureshi Parku koji se nalazi u blizini glavnog grada zemlje Khartoumu, ali je preminula u ponedjeljak. Brigadir Essamelddine Hajjar rekao je kako ove životinje pate sedmicama bez hrane i lijekova nakon povećanja cijena u cijeloj zemlji zbog nedostatka deviza te da su izgubili skoro dvije trećine svoje tjelesne težine.

Kampanja pod nazivom #SudanAnimalRescue poziva da se pothranjeni i bolesni lavovi oduzmu ovom zoološkom parku.

“Jedan od dva bolesna lava uginuo je danas. Ljekari su kazali da su im dali lijekove nakon čega su ih nahranili. Jedan se oporavio, ali je drugi uginuo. Sada utvrđujemo uzrok”, rekao je Hajjar.

Lavovi su nahranjeni nakon što su uposlenici centra kupili hranu od svog novca iako su i sami u teškom stanju. Loše stanje parka kojim upravlja općina Khartoum, ali dijelom ga finansiraju privatni donatori, također utječe na njihovo zdravlje.

“Bio sam potresen kada sam vidio ove lavove u parku. Njihove kosti su stršile iz kože. Apelujem na zainteresovane ljude i institucije da im pomognu”, napisao je Osman Salih na Facebooku i pokrenuo kampanju pod sloganom #Sudananimalrescue.

Službenici parka kazali su kako se stanje lavova pogoršalo posljednjih sedmica, a da su neki izgubili dvije trećine svoje težine.

“Hrana nije uvijek dostupna pa je kupujemo vlastitim novcem kako bismo ih hranili”, rekao je Hajjar, menadžer ovog zoo centra, za AFP, prenosi Daily Mail.
U nedjelju je veliki broj građana, volontera i novinara došao u centar kako bi vidio lavove nakon što su njihove fotografije objavljene na društvenim mrežama. Jedan od pet lavova je bio vezan konopcem, a tečnost su mu unosili kapaljkom dok se oporavljao od dehidracije, javio je dopisnik AFP-a.

Komadi trulog mesa prekriveni muhama ležali su raštrkani u blizini kaveza. Uposlenici su kazali kako lavovi boluju od nekoliko bolesti.

Nije precizirano koliko divljih lavova ima još u Sudanu, ali nekoliko ih ima u Dinder parku na granici s Etiopijom. Prema podacima Unije za očuvanje prirode (IUCN) afrički lavovi su ugrožena vrsta, jer je njihova populacija pala za 43 posto u periodu od 1993. do 2014. godine te ih samo oko 20 hiljada živih danas.

Izvor: klix.ba

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti