Petak, 19 Aprila, 2024
No menu items!

PRVOG MARTA STAMPEDO RADNE SNAGE KREĆE ZA NJEMAČKU: KO IMA NAJVEĆE ŠANSE I KAKVI SU USLOVI?

Hiljade radnika s područja Balkana s velikim željama i nadama očekuju 1. mart, kada će u Njemačkoj stupiti na snagu novi zakoni za kvalifikovanu radnu snagu.

Jezičke vještine potrebne su posebno za ulazak u potragu za mjestom za osposobljavanje ili za pronalazak posla kao kvalifiikovanog stručnjaka. Pretpostavlja se da će biti riječ o jezičnom nivou B1 u svrhu traženja posla u Njemačkoj nakon postupka priznavanja diplome

Novi zakon proširuje mogućnosti za kvalifikovane stručnjake iz država van Evropske unije da dođu u prvu ekonomiju Evrope radi zapošljavanja, piše balkans.aljazeera.net.

Savjetovališta se nalaze širom Njemačke, gdje se pružaju besplatni savjeti iz područja radnog i socijalnog prava zaposlenima u Njemačkoj koji su iz Srednje i Istočne Evrope.

Takođe je novina da kandidati s kvalifikovanim stručnim obrazovanjem (u stručne kvalifikacije se ubrajaju stručna obrazovanja za koja je u Njemačkoj utvrđen minimalan period trajanja od dvije godine), a ne samo visokoobrazovani, kao do sada, ukoliko posjeduju odgovarajuće znanje njemačkog jezika i osigurano uzdržavanje, mogu doći u Njemačku na šest mjeseci u svrhu traženja posla.

Koji su trenutno poslovi najviše deficitarni u Njemačkoj?

Broj otvorenih radnih pozicija u Njemačkoj se kreće oko 1,4 milliona. Traže se najviše radnici u oblasti zdravstva i njege, doktori, fizioterapeuti i medicinske sestre, IT-stručnjaci, inženjeri i zanatlije u građevinskoj industriji, potom stručnjaci u avio industriji, mehatronici, elektrotehnici, energetskoj tehnologiji i drugim MINT zanimanjima, ali i u obrtništvu.

Po novom zakonu, IT-stručnjaci mogu, pod određenim uslovima i s radnim iskustvom od minimalno tri godine, i bez formalne diplome doći u Njemačku.

Šta će se tražiti od potencijalnih radnika (nivo obrazovanja, jezika…)?

Važno je prvo izvršiti priznavanje kvalifikacije, a tek onda podnijeti zahtjev za vizu. Prije nego što se podnese zahtjev za vizu, zainteresovani kandidati treba da imaju službeno rješenje o priznavanju svoje struke.

To je moguće učiniti i prije nego što novi zakon stupi na snagu.

Čim dobiju rješenje o priznavanju stručne spreme, s odgovarajućim znanjem njemačkog jezika te osiguranim finansijskim sredstvima za uzdržavanje, zainteresirani mogu podnijeti zahtjev za vizu kako bi došli u Njemačku i prihvatili neku ponudu za radno mjesto koje odgovara njihovoj kvalifikaciji (na maksimalno šest mjeseci).

Ukoliko njemačke institucije samo djelimično priznaju stručnu kvalifikaciju, zainteresovani kandidati mogu dobiti vizu u svrhu usavršavanja i kvalifikacije u Njemačkoj. Pod određenim uslovima, oni se već u toku tog dodatnog obrazovanja mogu zaposliti, piše bakan.aljazeera.net.

Maturanti koji su mlađi od 25 godina i sa završenom srednjom školom mogu doći u Njemačku na najviše šest mjeseci kako bi se mogli natjecati za mjesto za obavljanje stručnog obrazovanja, ako im njihova diploma srednje škole omogućava upis na studije, ako imaju dokaz o dobrom poznavanju njemačkog jezika (nivo B2) i ako imaju finansijska sredstva za uzdržavanje.

Nešto drugačiji propisi će važiti za stručnu radnu snagu koja je starija od 45 godina. Ukoliko oni žele doći u Njemačku radi zaposlenja, bit će im potrebno predočiti ugovor o radu s određenom minimalnom zaradom ili dokaz o adekvatnom osiguravanju sredstava u starosti.

Jezičke vještine potrebne su posebno za ulazak u potragu za mjestom za osposobljavanje ili za pronalazak posla kao kvalifiikovanog stručnjaka. Pretpostavlja se da će biti riječ o jezičnom nivou B1 u svrhu traženja posla u Njemačkoj nakon postupka priznavanja diplome.

Izvor: (Buka/balkans.aljazeera.net)

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti