Brčko 

Brčko: Naredne sedmice počinje Škola za dijabetičare

Škola za oboljele od šećerne bolesti pod nazivom „Život s dijabetesom“ počinje naredne sedmice u Brčkom. Predavač u teoretskom dijelu edukacija je prim.dr. Mirjana Todorović dok će praktični dio kroz vježbe voditi Đorđe Vuković, predsjednik Udruženja.

Kao i u ostatku svijeta, tako i u Brčko distriktu, u posljednjih nekoliko godina evidentan je porast oboljelih od šećera, kako kod djece, tako i kod odraslih. Stoga je na inicijativu brčanskog Udruženja dijabetičara pokrenuta škola za sve oboljele, s ciljem edukacije o prevenciji ali i o životu s dijebetesom.

Vuković ističe da još uvijek traju prijave za školu, te da su do sada formirane četiri grupe od po 20 osoba i da mjesta ima za još interesanata.

Predviđeno je pet predavanja za mjesec dana, a potom slijede redovne godišnje aktivnosti Udruženja. Ovom prigodom on se javno zahvalio Vladi i Skupštini, Fondu za zdravstveno osiguranje, te drugim insitucijama koje im pomažu.

Udruženje dijabetičara Brčko distrikta osnovano je 2003. godine i trenutno ima oko 1.000 članova, od kojih je stotinjak aktivnih.

Izvor: radiobrcko.ba

Još vijesti iz ove kategorije