Brčko 

ADVOKATI U BRČKOM DANAS ZAPOČINJU S RADOM

Nakon osam i po mjeseci obustave rada, presudom Apelacijskog suda Brčko distrikta koja je donesena u službenom glasniku 13. januara, odlučeno je da se prekine obustava rada advokata pred sudovima i organima Distrikta te advokati danas započinju s radom.

Pred sudovima se nalazi veliki broj predmeta koji su bili u zastoju, preko 1200 iz oblasti građanskog prava i preko 200 krivičnih predmeta, rekao je član protestnog odbora odvjetnika Milenko Marjanović, dodavši kako ih u predstojećem razdoblju slijedi intenzivna aktivnost i jako mnogo posla.

Marjanović je istaknuo kako će advokati najprije krenuti s preuzimanjem nagomilane pošte u sudu, pa potom s prioritetnim rješavanjem predmeta vezanih za određene prekluzivne rokove, a tu ulaze podnošenje žalbi, tužbi i druge pravne radnje.

Štrajk i obustava rada advokata u Brčko distriktu uveliko su se odrazili i na ovdašnje građane i poduzetnike te su nanijeli značajnu štetu.

„Građani su bili u poziciji da ne mogu dobiti pravnu pomoć, a samim time ne mogu ni kvalitetno da ostvaruju svoja prava koje im Zakoni garantuju pred sudovima Brčko distrikta. Ovo veoma gorko iskustvo koje je trajalo ovih osam i po mjeseci i velika materijalna šteta koja je nanešena ovakvom odlukom koja je na kraju presudom Apelacionog suda utvrđena kao neusklađena sa statutom Brčko distrikta BiH.“ – rekao je Marjanović.

Podsjetimo, Skupština Brčko distrikta je na sjednici održanoj u oktobru 2018. godine, usvojila izmjene Zakona o fiskalnim sistemima kojima je propisala obavezu registrovanja prometa preko fiskalne kase u advokatskoj djelatnosti. Zbog toga su brčanski advokati 26. aprila prošle godine napustili sudnice i obustavili rad.

Izvor: radiobrcko.ba

foto:faktor.ba

Još vijesti iz ove kategorije