Brčko 

Počela predaja zahtjeva fizičkih osoba za povrat poreza na dohodak

Brčanska Porezna uprava početkom januara započela je prijem poreznih prijava, kako za pravne, tako i za fizičke osobe, koji žele izvršiti povrat poreza na dohodak.

Kada je riječ o poreznim olakšicama za fizičke osobe u radnom odnosu, direktor Porezne uprave Distrikta Miodrag Trifković, istaknuo je kako njima poslodavci vrše odbitke na osnovu porezne kartice te ih svaki mjesec oslobađaju za 300 KM.

Povrat poreza na ostvareni dohodak može se ostvariti po osnovu rada koji nije trajao punu godinu, a tu se podrazumijevaju ugovori o djelu i ugovori na određeno vrijeme. Trifković je istaknuo i kako se prilikom podnošenja poreznih prijava imaju pravo ostvarivati koeficijenti na izdržavane članove, odnosno roditelje koji se izdržavaju i djecu do 27. godine koja su na redovnom školovanju.

Povrat poreza na osnovu dohotka mogu ostvariti i osobe koje uplaćuju životno osiguranje, te na iznos kamate na prvi stambeni kredit. Zakonom je regulirano i da se može umanjiti i porezna osnovica i za troškove školarine za školovanje djece.

Trifković je dodao i da se ove godine očekuje donošenje izmjena Zakona o porezu na dohodak, za koji se očekuje da će biti usvojen do kraja veljače.

Zahtjevi za povrat poreza zaprimat će se do 29. veljače, nakon čega se vrši obrada prikupljenih podataka, te donošenje poreznih rješenja na osnovu kojih Trezor vrši povrat poreza fizičkim osobama na njihove tekuće račune koje su dostavili Poreznoj upravi uz ovaj zahtjev.

Izvor: radiobrcko.ba

Još vijesti iz ove kategorije