Brčko 

Brčko: Održano stručno usavršavanje nastavnika njemačkog jezika

Bečki Institut za učenje njemačkog jezika „Germanica“ danas je u Trećoj osnovnoj školi, u saradnji s Pedagoškom institucijom Brčko distrikta, već drugu godinu za redom organizovao stručno usavršavanje osnovnoškolskih i srednjoškolskih nastavnika njemačkog jezika.

Direktor instituta Mirko Vrdoljak istaknuo je kako su autori njihovih materijala i zaposlenici njihove organizacije stručni ljudi i vrsni govornici njemačkog jezika.

„Današnja tema je ‘Govor u njemačkom jeziku’ i današnjim polaznicima donosimo moderan i digitalizirajući način koji pospješuje učenje njemačkog jezika na području govora.“ – rekao je Vrdoljak.

Učesnici stručnog usavršavanja nastavnici su osnovnih i srednjih škola koji su, prema riječima organizatorice današnjeg događaja – Jele Milošević, danas učestvovali u predavanju koje su održali kvalificirani predavači koji su predavanja potkrijepili brojnim primjerima, provjerama i vježbama.

U svoje 22 godine postojanja u Beču, Institut za učenje njemačkog jezika Germanica, uz osnovnu djelatnost održavanje tečajeva, certificirana je ustanova za polaganje ispita koji su validni za dobivanje vize. Također se bave i izdavačkom djelatnošću te se njihova djelatnost proteže na pet zemalja: Češka, Slovačka, Mađarska, Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

‘Germanica’ je do sada tiskala 48 različitih knjiga, a njihovi udžbenici se koriste u šestim razredima brčanskih škola. U pripremi su udžbenici i za 5., 7., 8. i 9. razred. Iz Germanice ističu kako su njihove knjige dizajnirane kako bi bile vizualno privlačne, stručno točne i modernizirane na način da upotrebljavaju medijske sadržaje.

Za knjige je snimljeno oko 900 video filmova kojima se može pristupiti putem mobitela – očitavanjem QR kodova ili preko mrežne stranice. Na ovaj način nastoji se djecu zainteresirati za učenje te im približiti knjige i čitanje.

Izvor: radiobrcko.ba

Još vijesti iz ove kategorije