Brčko 

Korupcija u zapošljavanju: Potvrđena optužnica protiv trojice službenika u Vladi Distrikta

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv trojice službenika u Vladi Distrikta zbog sumnje da su iskorištavanjem položaja ili ovlaštenja u postupku zapošljavanja favorizirali više kandidata na štetu drugih.

Ilija Goričkić (51), Vedad Pazarčević (58) i Mićo Simikić (58) optuženi su da su kao članovi Komisije za zapošljavanje u organima javne uprave za izbor kandidata na radno mjesto Radnik u Jedinici fizičko-tehničkog osiguranja među 71 kandidatom favorizirali dvanaest izabranih. U namjeri da im pribave korist u vidu izbora oni su im prilikom provođenja usmenog dijela intervjua dodjeljivali maksimalan broj bodova, dok to nisu učinili ni jednom drugom kandidatu – navodi se u optužnici. Oni se s tim u vezi terete da su, znajući da ima dodatne bodove kao dijete poginulog borca i samohrani roditelj, na usmenom dijelu testa jednom kandidatu dali znatno manji broj bodova, u namjeri da ga spriječe da na rang listi zauzme jedno od prvih dvanaest mjesta.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta, Tužilaštvo ih tereti da su iskorištavanjem službenog položaja i ovlaštenja pribavili drugom korist i drugom nanijeli štetu. S tim u vezi, optuženi su za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja (iz člana 377 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Još vijesti iz ove kategorije