Utorak, 16 Aprila, 2024
No menu items!

VLASTI SAD-A IZRAZILE SPREMNOST NA OZBILJNE PREGOVORE S IRANOM

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izrazile su spremnost za ozbiljne pregovore s vlastima Irana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Američki mediji javljaju kako je ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama (UN) Kelly Craft dostavile pismo Vijeću sigurnosti UN-a u kojem se navodi kako je SAD spreman na ozbiljne pregovore s iranskim režimom zarad smirivanja tenzija, jer bi u suprotnom međunarodni mir i sigurnost ušli u još veću opasnost.

U pismu se dalje navodi da je SAD prošle sedmice izveo napad u Bagdadu u kojem je ubijen iranski general Qassem Soleimani i da je to bio akt zasnovan na međunarodnom pravu SAD-a na samoodbranu.

Dalje se navodi da je SAD spreman povući i dodatne poteze kako bi zaštitio svoje osoblje i interese na Bliskom istoku.

S druge strane, iranski ambasador u UN-u Majid Takht-Ravanchi također je uputio pismo Vijeću sigurnosti u kojem je naveo da je nevjerovatno da SAD predlaže pregovore dok istodobno provodi žestoke ekonomske sankcije.

Takht-Ravanchi je naveo da je Iran jučerašnji raketni napad na američke baze u Iraku također izveo u skladu s pravom na samoodbranu i član 51 Povelje UN-a.

  • Iran ne priziva eskalaciju tenzija i rat nakon što je u skladu s pravom na samoodbranu posegnuo za odmjerenim i srazmjenrnim vojnim odgovorom na prethodni američki napad – navodi se u pismu Takht-Ravanchija.

On je također naveo da je napad na američku vojnu bazu Ain Al-Asad izveden precizno i da su gađani isključivo vojni ciljevi, a da su izbjegnute civilne žrtve.

Eskalacija tenzija u iransko-američkim odnosima dogodila se u petak nakon što su američke snage izvele zračni napad u kojem je u blizini aerodroma u Bagdadu ubijen komandant elitnog odreda Revolucionarne garde Irana Soleimani i još najmanje devet osoba.

Iran je jučer odgovorio raketnim udarima na američke vojne baze u iračkim regijama Al-Anbaru i Erbilu.

Izvor:hayat.ba

foto:federalna.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti