Svijet 

VLASTI SAD-A IZRAZILE SPREMNOST NA OZBILJNE PREGOVORE S IRANOM

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izrazile su spremnost za ozbiljne pregovore s vlastima Irana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Američki mediji javljaju kako je ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama (UN) Kelly Craft dostavile pismo Vijeću sigurnosti UN-a u kojem se navodi kako je SAD spreman na ozbiljne pregovore s iranskim režimom zarad smirivanja tenzija, jer bi u suprotnom međunarodni mir i sigurnost ušli u još veću opasnost.

U pismu se dalje navodi da je SAD prošle sedmice izveo napad u Bagdadu u kojem je ubijen iranski general Qassem Soleimani i da je to bio akt zasnovan na međunarodnom pravu SAD-a na samoodbranu.

Dalje se navodi da je SAD spreman povući i dodatne poteze kako bi zaštitio svoje osoblje i interese na Bliskom istoku.

S druge strane, iranski ambasador u UN-u Majid Takht-Ravanchi također je uputio pismo Vijeću sigurnosti u kojem je naveo da je nevjerovatno da SAD predlaže pregovore dok istodobno provodi žestoke ekonomske sankcije.

Takht-Ravanchi je naveo da je Iran jučerašnji raketni napad na američke baze u Iraku također izveo u skladu s pravom na samoodbranu i član 51 Povelje UN-a.

  • Iran ne priziva eskalaciju tenzija i rat nakon što je u skladu s pravom na samoodbranu posegnuo za odmjerenim i srazmjenrnim vojnim odgovorom na prethodni američki napad – navodi se u pismu Takht-Ravanchija.

On je također naveo da je napad na američku vojnu bazu Ain Al-Asad izveden precizno i da su gađani isključivo vojni ciljevi, a da su izbjegnute civilne žrtve.

Eskalacija tenzija u iransko-američkim odnosima dogodila se u petak nakon što su američke snage izvele zračni napad u kojem je u blizini aerodroma u Bagdadu ubijen komandant elitnog odreda Revolucionarne garde Irana Soleimani i još najmanje devet osoba.

Iran je jučer odgovorio raketnim udarima na američke vojne baze u iračkim regijama Al-Anbaru i Erbilu.

Izvor:hayat.ba

foto:federalna.ba

Još vijesti iz ove kategorije