Svijet 

Više od 10.000 kamila bit će ubijeno u Australiji jer piju previše vode

Više od 10.000 kamila bit će ubijeno jer piju previše vode u sušnoj južnoj Australiji koja je pogođena požarima.
Kamile će ubiti profesionalni strijelci iz helikoptera, a odstrel počinje danas prema naredbi vlasti Anangu Pitjantjatjari Yankunytjatjari (APY). Lokalno stanovništvo žalilo se da životinje ulaze u naseljena mjesta i uništavaju ih tragajući za izvorom vode, uključujući česme i rezervoare.

“Ne osjećamo se dobro, jer kamile dolaze, ruše ograde, kreću se oko kuća i pokušavaju čak piti vodu iz klima uređaja”, rekla je Marita Baker, članica odbora izvršne vlasti APY-ja za The Australian.

Životinje se također odstranjuju zbog zabrinutosti u vezi s emisijom stakleničkih plinova jer one ispuštaju metan jednak jednoj toni ugljičnog dioksida godišnje.
Glasnogovornica Ureda za okoliš Južne Australije kazala je kako je povećanje broja kamila izazvao više problema u ovoj regiji.

“To je dovelo do značajne štete na infrastrukturi, opasnosti za porodice i zajednice, povećanog pritiska na ispašu po teritoriji i kritičkih pitanja u vezi dobrobiti životinja jer neke kamile umiru od žeđi ili gaze jedna drugu da bi pristupile vodi. U nekim slučajevima mrtve životinje su kontaminirale važne izvore vode i kulturna nalazišta”, rekao je glasnogovornik za portal news.com.au.

Operacija odstrela kamila trajat će pet dana, a njihovi leševi će biti isušeni prije nego budu spaljeni i sahranjeni. Pretpostavlja se da u Australiji živi oko 1,2 miliona kamila.

Izvor:klix.ba

Još vijesti iz ove kategorije