Brčko 

Inspektor za šumarstvo u Brčkom D. Đurić optužen za primanje dara

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH optužilo je inspektora za šumarstvo u ovom gradu Duška Đurića (56) zbog sumnje da je kao službena osoba zahtijevao i primao novac da ne bi preduzimao službene radnje iz svoje nadležnosti.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta Đurić je optužen da je tokom jula i avgusta, a potom i u oktobru prošle godine zahtijevao i primio novac da ne obustavlja sječu i transport drvnih sortimenata i ne preduzima druge mjere na koje je ovlašten kao nadležni inspektor u Distriktu. Đuriću se stavlja na teret da je od osoba koje su bez neophodnih dozvola i procedura vršila sječu drva zahtijevao i uzeo najprije 700 Eura, a potom i 500 KM 18. oktobra prošle godine, kada je uhapšen.

Nakon što je primjenom posebnih istražnih radnji otkriven, Đurić je lišen slobode u okviru akcije kodnog naziva “Drvosječa”, dok je sutradan predat Tužilaštvu radi daljnjeg krivičnog gonjenja. Tužilaštvo je, nakon pritvaranja osumnjičenog nastavilo istragu protiv njega, koju je ubrzo i okončalo podizanjem optužnice za krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi (iz člana 374 stav 1. Krivičnog zakona Bčrko distrikta BiH). Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina, a optužnica je pred Osnovnim sudom u cjelosti potvrđena.

Još vijesti iz ove kategorije