Magazin 

Luka Modrić osvojio Zlatnu loptu

Luka Modrić je osvojio Zlatnu loptu, najprestižniju nagradu u svjetskom nogometu koju tradicionalno dodjeljuje France Football.

Tako smo nakon deset godina dobili osvajača Zlatne lopte koji se ne zove Lionel Messi ili Cristiano Ronaldo.

Ronaldo je osvojio drugo mjesto sa čak 277 bodova zaostatka za Modrićem. Modrić je dobio 753, a Ronaldo 476 bodova.

Treće i četvrto mjesto je pripalo Francuzima. Antoine Griezmann je osvojio 414, a Kylian Mbappe 347 bodova. Messi je u ovogodišnjem glasanju bio tek peti sa 280 bodova.

U deset najboljih su i Mohamed Salah (188), Rafael Varane (121), Eden Hazard (119), Kevin De Bruyne (29) i Harry Kane (25).

Luka Modrić iza sebe ima sezonu iz snova. U septembru je osvojio FIFA-inu nagradu za najboljeg igrača svijeta te je sasvim zasluženo i očekivano večeras u Parizu dobio i Zlatnu loptu.

S Real Madridom je osvojio Ligu prvaka, dok je kao najbolji igrač turnira vodio Hrvatsku do drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.Modrić je postao prvi igrač s prostora bivše Jugoslavije koji je dobio ovo veliko priznanje. Prije njega najbliži Zlatnoj lopti su bili Dejan Savičević i Darko Pančev koji su 1991. godine podijelili drugo mjesto iza dobitnika nagrade Jeana Pierrea Papina.

Modrićevim priznanjem zadovoljni su i u njegovom klubu Real Madridu. Kraljevi sada imaju devet dobitnika Zlatne lopte i prestigli su Juventus na prvom mjestu.

Večeras je dodijeljena i prva nagrada za najboljeg mladog igrača, koja nosi ime po legendarnom Raymondu Kopi, a dobio ju je Kylian Mbappe.

Ada Hegerberg je osvojila nagradu za najbolju igračicu, također prvu u historiji. Norvežanka je dobila Zlatnu loptu jer je vodila Lyon do trijumfa u Ligi prvaka.

Još vijesti iz ove kategorije