Brčko 

Nakon entiteta i Brčko distrikt konačno u ovoj godini sproveo proces fiskalizacije

Poreska uprava Brčko distrikta je zadovoljna sprovedenim procesom inicijalne fiskalizacije u Distriktu tokom 2019. godine gdje su gotovo svi poreski obveznici fiskalizovani. Oni koji to nisu još uvijek učinili su dobili prekršajne naloge koji predviđaju i kazne u rasponu od par stotina do nekoliko hiljada KM.

Uprkos brojnim poteškoćama i odgađanjima i Brčko distrikt je nakon entiteta sproveo proces fiskalizacije kojim je obuhvaćen najveći proj pravnih lica i privrednih subjekata u Distriktu.

Sam proces inicijalne fiskalizacije nije tekao glatko međutim sada već na kraju godine u Poreskoj upravi Brčko distrikta ističu da su zadovoljni sa onim što je učinjeno po ovom pitanju.

„Finansijska inspekcija je izvršila kontrolu i kod najmanje 200 poreskih obveznika su podnijeti prekršajni nalozi i izrečene zakonom predviđene kazne ukoliko to nisu učinili u zakonskom roku. Tokom ovog procesa kontrole prekršajni nalozi su izdati i svim advokatima u Brčko distriktu”, istakao je Miodrag Trifković direktor Poreske uprave u Brčkom.

I dok advokati još od aprila mjeseca traže da njihov rad ne bude fiskalizovan, neke druge djelatnosti su po zakonskim odredbama izuzeti od fiskalizacije. Tu spadaju svi oni koji paušalno plaćaju porez, vjerske zajednice, banke te oni koji vrše izvoz usluga putem žiro računa.

Na evidenciji Poreske uprave Brčko distrikta se nalazi skoro tri hiljade pravnih lica i preduzetnika koji su obavezni da svoj platni promet registruju kroz fiskalni sistem.

Izvor:radiobrcko.ba

Još vijesti iz ove kategorije