Svijet 

Eruptirao vulkan na Novom Zelandu, ima poginulih i nestalih

Na Bijelom Otoku je za vrijeme erupcije vulkana bilo najmanje 50 ljudi. Neki od njih prevezeni su na obalu, a među njima je sedam osoba u kritičnom stanju. Povrijeđeno ih je blizu 20 i potrebna im je medicinska pomoć. Traga se za još najmanje 27 ljudi.

Vulkanolog Brad Scott rekao je na lokalnoj radiostanici Magic Talk da je riječ o značajnoj erupciji, objavio je lokalni informativni portal Newshub.

 

“Bila je to prilično eksplozivna erupcija i značajno je pogodila otok i površinu glavnog kratera. Nažalost, na otoku nema puno skloništa – ljudi su bili prilično izloženi”, izjavio je Scott.

Novozelandska nacionalna agencija za upravljanje u kriznim situacijama (NEMA) izdala je nacionalno upozorenje zbog umjerene vulkanske erupcije.
“Umjerena erupcija na Bijelom Otoku opasna je u neposrednoj blizini vulkana”, rečeno je.
Whakaari ili Bijeli Otok je najaktivniji vulkan na Novom Zelandu i popularno je turističko odredište, kao i mjesto za naučna istraživanja.Posljednja kratkotrajna erupcija na Bijelom Otoku, 48 kilometara udaljenom od istočne obale Sjevernog Otoka Novog Zelanda, zabilježena je u 2016. godini.

Izvor: klix.ba

Još vijesti iz ove kategorije