Četvrtak, 25 Aprila, 2024
No menu items!

BBI banka i Vlada Tuzlanskog kantona: Za privrednike 27 miliona KM po stopi od 0 posto

Ministar privrede Tuzlanskog  kantona Asmir Hasić i predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić potpisali su danas ugovor o poslovnoj saradnji kojim je uspostavljena nova, povoljna finansijska linija za privrednike sa područja Tuzlanskog kantona.

Radi se o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci, uz subvenciju Kantona, dobiju finansiranja po stopi od nula posto.

Za realizaciju Ugovora BBI je osigurala sredstva u iznosu većem od 27 miliona KM dok je za subvenciju profitne marže Vlada Tuzlanskog kantona  obezbjedilo iznos od milion KM.

„Ovo je odlična prilika za privrednike da sredstva za unapređenje i razvoj poslovanja, nova zapošljavanja i rast dobiju po stopi od nula posto. Ministarstvo privrede je provelo proceduru javnog poziva za odabir najpovoljnije banke. Na javni poziv se prijavilo ukupno 7 banaka, a izabrana banka je ponudila najbolje uvijete i ukupan iznos sredstava za kreditnu liniju u iznosu od 27.150.000,00 KM. Maksimalan odobreni iznos finansiranja po jednom korisniku je do dva miliona Km sa maksimalnim rokom otplate do 72 mjeseca. Prioritet u ostvarenju prava na poticajna finansijska sredstva imaju proizvodne, a posebno izvozno orjentisane djelatnosti“, izjavio je ministar Hasić.

Izbor krajnjih korisnika vršiti će se na osnovu kriterija iz Javnog poziva i na osnovu razvojnih programa/projekata, te dodao da Vlada Tuzlanskog knatona i Ministarstvo privrede provođenjem ove i niza drugih poticajnih mjera stvaraju poslovno okruženje koje će pogodovati osnivanju novih subjekata male privrede, razvoju i uspješnosti već postojećih privrednih subjekata.

Ovakve linije BBI banka upostavila je i sa drugim kantonima i općinama u BiH i one predstavljaju dobar model privatno-javnog partnerstva.

“BBI banka nastavlja pružati neophodnu podršku privredi kroz model privatno-javnog partnerstva. Ovo je odlična prilika jer privrednici za sredstva iz ove linije neće plaćati profitnu maržu. Naše strateško opredjeljenje je podrška privredi BiH i razvoju malih i srednjih preduzeća. SME su nosioci razvoja svake tržišne ekonomije i stoga su ovakvi klijenti u našem fokusu. Drago mi je da ćemo implementacijom ove linije kreirati nova radna mjesta na području Tuzlanskog kantona kroz proširenje obima proizvodnje i poslovnih mogućnosti malih i srednjih kompanija”, izjavio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.

Danas je također održan sastanak premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i predsjednika Uprave BBI banke Amera Bukvića na kojem je dogovoreno da  se Tuzlanski kanton  predstavi sa projektima iz oblasti turizma i poljoprivrede na 11. Sarajevo Business Forumu koji će se održati u aprilu 2020. godine.

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti