BiH 

Predstavnici SOiSO USK najavili generalni štrajk

Na jutrošnjoj press konferenciji predstavnici Sindikata osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja USK-a najavili su generalni štrajk zbog neispunjavanja dogovora potpisanih u Kolektivnom ogovoru. Treći je ovo generalni štrajk krajiških prosvjetara u posljednjih pet godina.

Članstvo Sindikata obrazovanja, kako srednjoškolskog tako i osnovnog i predškolskog, generalni štrajk najavljuju 21.januara, sedam dana prije početka drugog polugodišta.

“Nakon dugo vremena od 19. decembra , a i naših protesta koji su bili u novembru mjesecu do kvalitetnih razgovora nije dolazilo”, ističe Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjoškolskog obrazovanja USK.

Sa vlastima su, kaže Fajić, pregovarali samo o novom nacrtu Budžeta, dok o zahtjevima prosvjetara, najavljenom štrajku, neispunjavanju odredaba Kolektivnog ugovora-pregovora nije bilo.

Isplata plaća po usaglašenoj osnovici još iz septembra prošle godine, isplata razlika plaća, isplata plaća u zakonskom roku od 30 dana, poštivanje Pravilnika o napredovanju, izmjena pedagoških standard-samo su neki od zahtjeva sindikalista.

“Imamo i nove zahtjeve, to je regulisanje satnice pedagoga, da ono bude ujednačeno i da bude sastavni dio pedagoških standarda”, kaže Zehra Hadžić, predsjednica sindikata osnovnog i predškolskog obrazovanja USK.

“Nama je već pomalo dosta da slušamo već nekoliko vlada u nizu-jeste to je stvarno tako, vi ste u neravnopravnom položaju, ali nema para. Mi smo kao prosvjetni radnici spremni da idemo sa naminimalnijom platom ako  ako će to biti plata za sve budžetske korisnike”, kaže Adnan Suljanović, predstavnik Sindikata srednjeg obrazovanja USK.

Štrajk je zakazan za 21., a 28.januara bi trebala da se nastavi školska godina, odnsno drugo polugodiše.

(Federalna.ba)

Još vijesti iz ove kategorije