BiH 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNO KAZNENO DJELO PROTIV CARINSKIH DJELATNIKA

Tri optužene osobe, terete se za koruptivna kaznena djela, primanja dara i drugih oblika koristi, kako bi počinili nezakonitosti prilikom uvoza kamionske isporuke robe u Bosnu i Hercegovinu.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi:

  1. Kapetan Tino, rođen 1962. godine u Travniku, uposlen kao carinik na Carinskom referatu Gradiška

  2. Damjanović Dejan, rođen 1979. godine u Banja Luci, uposlen kao carinik na Carinskom referatu Gradiška

  3. Tucikesić Aleksandar, rođen 1977. godine u Banja Luci, uposlen kao vođa smjene carinika na Carinskom referatu Gradiška

Optuženi se terete da su, tokom 2018. godine, radeći na carinskim poslovima na Carinskom referatu Gradiška, koristeći svojstva službenih osoba UINO BiH, djelujući u dogovoru i organizirano, počinili koruptivno kazneno djelo primanja dara i drugih oblika koristi.

Oni se terete da su tražili i primili novac od određenih osoba, kako bi pogodovali prilikom carinjenja kamionske isporuke, sa bijelom tehnikom i tehničkom robom, na carinsko područje i teritoriju Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi, da su optuženi, nakon što su nezakonito primili novac, bez carinskog nadzora, propustili na teritoriju BiH, kamion i priključno vozilo sa tehničkom robom, čime su za sebe pribavli nezakonitu imovinsku korist, a nanijeli štetu budžetu i svim građanima Bosne i Hercegovine.

Podignutom optužnicom predloženo je i prošireno oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženih u iznosu od oko 28 000 KM.

Optuženi se terete za kazneno djelo-udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. KZ BiH i primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Još vijesti iz ove kategorije