BiH 

Optuženo ukupno 7 osoba, među kojima su šefovi i zaposlenici carinskih ispostava i predstavnici špediterskih agencija

Optuženo je ukupno 7 osoba, među kojima su šefovi i zaposlenici carinskih ispostava i predstavnici špediterskih agencija.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni  kriminal i korupciju podigao je optužnicu kojom su obuhvaćni optuženi:

1.Harbaš Amir, rođen 1963. godine u Cazinu, uposlen kao šef CI Velika Kladuša

2.Topić Adnan, zv.”Ado”, rođen 1973. godine u Bihaću, uposlen kao carinik u CI Velika Kladuša

3. Sijamhodžić Mersud, zv.”Merso”, rođen 1966. godine u Bužimu, uposlen kao carinik u CI Velika Kladuša

4. Durić Safet zv.”Sajo”, rođen 1965. godine u Bužimu, vlasnik špediterske agencije “VEDS-ŠPED” d.o.o. Velika Kladuša

5. Ćano Mirsen, rođen 1975. godine u Sarajevu, uposlen kao carinik u CI Velika Kladuša

6. Saračević Elvis, zv.”Ekica”, rođen 1988. godine u Bihaću

7. Pjanić Edin, rođen 1969. godine u Cazinu, uposlen kao carinik u CI Velika Kladuša

Optuženi se terete da su, tokom 2018. i 2019. godine, nakon što je optuženi Harbaš osnovao i rukovodio skupinom za organizirani kriminal, a kojoj su pristupili ostali optuženi, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, činili zlouporabe službenih položaja i ovlasti prilikom procesa carinjenja, kojima su za sebe i druge osobe ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu budžetu Bosne i Hercegovine.

Oni se terete da su zlouporabom svog položaja, od uvoznika zahtijevali i primali dar u različitim novčanim iznosima, kako bi koristeći mogućnost određivanja raspona carinske osnovice za carinjenje polovnih automobila i raznih roba prilikom uvoza u BiH, vršili nezakonito umanjenje carinskih dadžbina, čime bi sebi priskrbili nezakonitu imovinsku korist, a nanijeli štetu budžetu Bosne i Hercegovine i svim građanima.

U optužnici je dokumentirano više slučajeva uvoza polovnih automobila, tehničkih i kućanskih aparata i druge robe, prilikom kojih je zahtijevano davanje dara u različitim novčanim iznosima.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela organiziranog kriminala iz članka 250. KZ BiH, te primanja i davanje dara ili drugih oblika koristi iz članaka  217. i 218. KZ BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i vještaka te prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

Još vijesti iz ove kategorije