BiH 

SBK bi do polovine februara trebao dobiti novu vlast

Srednjobosanski kanton bi do polovine februara trebao dobiti novu vlast. Izjavili su ovo predstavnici Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice, nakon prvog zvaničnog sastanka o formiranju izvršne vlasti na ovom kantonu.

Dosadašnji partneri u izvršnoj vlasti SBK, SDA te stranke okupljene oko HDZ-a, sa 20 ruku, i nakon oktobarskih izbora imaju dvotrećinsku većinu za formiranje vlasti na ovom kantonu. Čekalo se, kažu, samo na dogovore na višim nivoima.

Mi ozbiljno radimo na tome da formiramo vlast, jer ove dvije stranke imaju kapaciteta da to urade, a hoćemo li doći do konačnog sporazuma još uvijek je rano reći, prije svega moramo usaglasiti programe, jer je program najbitniji, šta će se raditi u naredne četiri godine“, kaže Radoje Vidović, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ BiH SBK.

Još  nema konkretnih imena kandidata za ministarska i premijersko mjesto, a nije usaglašena ni podjela resora. Jedno je sigurno, SDA ponovo pretenduje na mjesto premijera, a vrlo je moguće, kako je potvrđeno, da podjela ostalih resora ostane nepromijenjena.

„SDA bi voljela obrazovanje. Međutim, ne možemo mi birati pa kažemo mi hoćemo premijera, pa dajte i obrazovanje, dajte nam i privredu, pa mora nešto i HDZ birati ili obrnuto“, ističe Asim Mekić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA SBK.

Podsjećamo, SDA je i u prethodnom sazivu, pored premijera imala i tri ministarstva-privrede, raseljenih osoba i izbjeglica, te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, dok je HDZ-u pripadalo pet resora; obrazovanja, unutrašnjih poslova, pravde, zdravstva i finansija. Da li će biti promjena, to će biti predmet razgovora najavljenih već za narednu sedmicu.

 

(Federalna.ba)

Još vijesti iz ove kategorije