Brčko 

Četvrta osnovna škola obilježila Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u sportskoj sali „Partizan” održana je priredba i male olimpijske igre za učenike sa invaliditetom. Organizator je Četvrta osnovna škola.

Četvrta osnovna škola već tradicionalno svake godine obilježava treći decembar kao dan osoba sa invaliditetom. Fokus je na njihovom osnaživanju i uvođenju u normalan i redovan nastavni proces.

Danas smo pripremili utakmicu gdje će naši najmlađi učenici zajedno sa učenicima koji su ometeni u razvoju odigrati prigodne sportske igre i utakmice.Program dakle priredbu učenika sa smetnjama u razvoju, dakle pokazat ćemo da oni najnormalnije funkcionišu u ovom našem životu i svijetu.Njihov osmijeh će vam reći sve”, kazala je Zumka Grabus direktorica Četvrte osnove škole Brčko distrikta.

Podršku Četvrtoj osnovnoj školi u realizaciji tih aktivnosti iz godine u godinu pruža brčanska Aasocijacija mladih, kao i Odjeljenje za obrazovanje.

„ Želimo pokazati da su i djeca sa poteškoćama u razvoju sasvim obična djeca koja se na neki način mogu slobodno uključiti. Ovo je samo simboličan gest i pokazatelj da i njih posmatramo kao i svu drugu djecu, kao i sve osobe koje imaju neke poteškoće u svakodnevnom životu”, istakao je Senad Osmanović šef Vladinog odjela za obrazovanje.

Nakon priredbe održana je revijalna utakmica između učenika Četvrte osnovne škole i Odbojkaškog kluba invalida Brčko. Na ovaj način organizatori su htjeli ne samo da podrže nego i da osobe sa invaliditetom podstaknu da se bave sportom.

Još vijesti iz ove kategorije