Četvrtak, 28 Marta, 2024
No menu items!

Rumunija zvanično preuzela predsjedavanje Evropskom unijom

Rumunija je i zvanično preuzela predsjedavanje Evropskom unijom (EU) od Austrije koja je predsjedavala prethodnih šest mjeseci.

Svečana ceremonija preuzimanja predsjedavanja EU-om održana je u rumunskoj prijestolnici Bukureštu u prisustvu najviših domaćih političkih predstavnika i zvaničnika Unije.

Ceremoniji su prisustvovali i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Rumunije Klaus Iohannis i premijerka Viorica Dancila, javlja agencija Anadolija.

Predsjednik Rumunije Iohannis u obraćanju prisutnima kazao je da će njegova zemlja raditi kako bi EU bila jedinstvena i snažna, dodajući da su trenutno najveći izazovi za Uniju Brexit, migracije i pitanje sigurnosti.

Tusk je istakao da ima potpuno povjerenje da će Rumunija učiniti sve kako bi zaštitila interese cijele Evrope.

Juncker je u obraćanju kazao da se Rumunija nalazi u samom centru Evrope te da EU bez Rumunije ne bi bila potpuna, naglasivši značaj vladavine prava i borbe protiv korupcije u cijeloj Evropi.

S druge strane, grupa građana je ispred zgrade u kojoj je održana svečanost organizovala proteste protiv vlade premijerke Dancile.

Okupljeni su nosili transarente s natpisima “Dobrodošla Evropo”, “Evropo ne ostavljaj nas”, “Budućnost Rumunije je u EU”.

Program rumunskog predsjedavanja Unijom sastoji se od četiri stuba, koji se temelje na dosadašnjim europskim strategijama: Evropa konvergencije; sigurnija Evropa; Evropa kao jači globalni akter i Evropa zajedničkih vrijednosti.

(Izvor: BHRT / Foto: AA)

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti