Brčko 

Održna prezentacija Trihineloza i njena prevencija u Poljoprivredno medicinskoj školi

Maturanti veterine Poljoprivredne-medicinske škole Brčko Distrikta danas su održali prezentaciju na temu „Trihineloza i njena prevencija“. Poslije prezentacije, u dva dijela, održan je i praktični dio-izvođenje trihineloskopije.

Rino Bušatlić, nastavnik veterinarske grupe predmeta u Poljoprivredno medicinskoj školi Brčko Distrikta kazao je da je osnovni cilj prezentacije bio da učenici- maturanti smjera veterinarskih tehničara upoznaju naše učenike, nastavnike, a evo zahvaljujući medijima, i širu javnost, sa bitnošću preventivnog djelovanja, da ne bi došlo do oboljenja od same trihineloze.

Radi prevencije od trihineloze meso se pregleda metodom digestije i metodom kompresije, koja je zastupljenija u Brčko Distriktu, a učenici su pokazali na praktičan način u holu škole kako se vrši ta metoda.

U pripremi prezentacije „Trihineloza i njena prevencija“ učesvovalo je kompletno odjeljenje budućih veterinarskih tehničara, a jedna od pet prezentanata Ajla Redžić, kazala je da je uspješno prikazana trihineloza i njena prevencija pred menadžmentom škole, nastavnim i učeničkim osobljem. Ona je dodala je ovaj termin dobro odabran jer je pred nama vrijeme svinjokolja, a prema našim inormacija u četiri grada BiH, već je registrovana trihineloza.

Prezentaciji je prisutvovalo preko 100 učenika škole i nastavnog osoblja.

Izvor: radiobrcko.ba

Još vijesti iz ove kategorije