Brčko 

Završeni 36. Susreti kazališta/pozorišta Brčko: „Kiklop“ zagrebačke Gavelle najbolja predstava u cjelini

Na 36. Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom, održanim od 21.11.2019. do 29.11.2019. godine, stručni žiri u sastavu: profesor Akademije dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Joško Ševo, profesor Fakulteta dramskih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, Radovan Knežević i profesor Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Almir Imširević, donio je sljedeću odluku:

Gran pri Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom za najbolju predstavu u cjelini i Statua Gran pri Susreta dodijeljena je predstavi „Kiklop“ Gradskog dramskog kazališta „Gavella“ Zagreb.

Gran pri Susreta za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Igoru Đorđeviću za ulogu Profesora u predstavi „Kozocid“ u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica.

Gran pri Susreta za najbolju žensku ulogu dodijeljen je Jovani Gavrilović za ulogu Petrija gradska u predstavi „Petrijin venac“ u produkciji Atelja 212 Beograd.

U kategoriji nagrada pozorištima / kazalištima iz Bosne i Hercegovine, nagrada za najbolju predstavu „Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog“, dodijeljena je predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za najbolji dramski tekst bh. suvremenog pisca, Statua Zlatno pero pripala je Dariju Bevandi za predstavu „Pink Moon“ u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za najbolju režiju dodjeljena je Kokanu Mladenoviću za predstavu „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Emiru Hadžihafizbegoviću za ulogu Mahmuta Zolj u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodoijeljena je Tatjani Šojić za više uloga u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za scenografiju dodijeljena je Adisi Vatreš Selimović za predstavu „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za kostim dodijeljena je Vesni Teodosić za predstavu „Pijana noć 1918.“ u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

Nagrada za muziku dodijeljena je Kaći Hadžifejzović za predstavu „Majka ili sve lutke idu uraj“ u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR Sarajevo.

Za najboljeg mladog glumca proglašen je Davor Golubović za ulogu Dine Zolj u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Za najbolju mladu glumicu proglašena je Elma Juković za ulogu Doli Bel u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Prema odluci žirija publike, koje čine: Anel Šuvalić, Željka Tatić, Orjana Milošević, Anto Basić i Admir Alagić, nagrada za najbolju predstavu u cjelini pozorišta / kazališta iz BiH, dodijeljena je predstavi „Pijana noć 1918.“ Narodnog pozorišta Tuzla.

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Davoru Goluboviću za ulogu Dine Zolj u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Belmi Lizde Kurt za ulogu Anice u predstavi „Majka ili sve lutke idu u raj“ sarajevskog ratnog teatra SARTR Sarajevo.

Izvor: radiobrcko.ba

Još vijesti iz ove kategorije