Svijet 

LJEKARI UKLONILI BUBREG TEŽAK 7,4 KILOGRAMA

Indijski ljekari su iz pacijenta uklonili bubreg težak 7,4 kilograma, što je otprilike težina čak dvoje novorođene djece.

Smatra se da je ovo najveći bubreg koji je ikad uklonjen u Indiji. Bubreg obično teži između 120-150 grama, prenosi BBC.

Pacijent je bolovao od stanja zvanog autosomno dominantna policistična bubrežna bolest, zbog kojeg ciste rastu po cijelom organu.

Jedan ljekar uključen u operaciju rekao je da su veliki bubrezi česti u pacijenata s tom bolešću.

Međutim, dr. Sachin Kathuria, iz bolnice Sir Ganga Ram u New Delhiju, rekao je da ljekari uglavnom neće ukloniti organ ukoliko ne postoje simptomi infekcije i unutrašnjeg krvarenja, jer oni obavljaju barem neke funkcije filtriranja u tijelu.

Ovaj pacijent imao je tešku infekciju koja nije reagovala na antibiotike. Ogromna veličina bubrega uzrokovala je poteškoće u disanju pacijenta, tako da nismo imali drugog izbora nego da ga uklonimo – rekao je on.

Dr Kathuria dodala je da su ljekari očekivali veliki bubreg kada su ga operisali, ali veličina ovog organa ih je i dalje iznenadila.

– Njegov je drugi bubreg još veći – rekao je on za BBC.

Rekao je da je najteži bubreg prema Guinnessovoj svjetskoj evidenciji 4,5 kilograma, iako su urološki časopisi imali zapise o bubrezima koji su čak teži od ovog. Jedan iz SAD-a težio je 9 kilograma, a drugi iz Holandije 8,7 kg.

Dr Kathuria je rekao da ljekari nisu odlučili da li svoje nalaze da podnesu Guinnessovoj komisiji kao svjetski rekord, već su “to razmatrali”.

Prema web stranici NHS-a, policistična bolest bubrega uobičajeno je nasljedno stanje, koje uzrokuje probleme kada su pacijenti stari između 30 i 60 godina.

Zbog toga se funkcija bubrega pogoršava dok konačno ne kulminira zatajenjem bubrega.

Izvor: Hayat.ba

Još vijesti iz ove kategorije