Petak, 19 Aprila, 2024
No menu items!

LJEKARI UKLONILI BUBREG TEŽAK 7,4 KILOGRAMA

Indijski ljekari su iz pacijenta uklonili bubreg težak 7,4 kilograma, što je otprilike težina čak dvoje novorođene djece.

Smatra se da je ovo najveći bubreg koji je ikad uklonjen u Indiji. Bubreg obično teži između 120-150 grama, prenosi BBC.

Pacijent je bolovao od stanja zvanog autosomno dominantna policistična bubrežna bolest, zbog kojeg ciste rastu po cijelom organu.

Jedan ljekar uključen u operaciju rekao je da su veliki bubrezi česti u pacijenata s tom bolešću.

Međutim, dr. Sachin Kathuria, iz bolnice Sir Ganga Ram u New Delhiju, rekao je da ljekari uglavnom neće ukloniti organ ukoliko ne postoje simptomi infekcije i unutrašnjeg krvarenja, jer oni obavljaju barem neke funkcije filtriranja u tijelu.

Ovaj pacijent imao je tešku infekciju koja nije reagovala na antibiotike. Ogromna veličina bubrega uzrokovala je poteškoće u disanju pacijenta, tako da nismo imali drugog izbora nego da ga uklonimo – rekao je on.

Dr Kathuria dodala je da su ljekari očekivali veliki bubreg kada su ga operisali, ali veličina ovog organa ih je i dalje iznenadila.

– Njegov je drugi bubreg još veći – rekao je on za BBC.

Rekao je da je najteži bubreg prema Guinnessovoj svjetskoj evidenciji 4,5 kilograma, iako su urološki časopisi imali zapise o bubrezima koji su čak teži od ovog. Jedan iz SAD-a težio je 9 kilograma, a drugi iz Holandije 8,7 kg.

Dr Kathuria je rekao da ljekari nisu odlučili da li svoje nalaze da podnesu Guinnessovoj komisiji kao svjetski rekord, već su “to razmatrali”.

Prema web stranici NHS-a, policistična bolest bubrega uobičajeno je nasljedno stanje, koje uzrokuje probleme kada su pacijenti stari između 30 i 60 godina.

Zbog toga se funkcija bubrega pogoršava dok konačno ne kulminira zatajenjem bubrega.

Izvor: Hayat.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti