BiH 

Negodovanja zbog obilježavanja Dana RS

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti Republike Srpske izražavaju svoje negodovanje zbog činjenice da se nastavlja s obilježavanjem 9. januara, navodi se u zajedničkom saopćenju potpredsjednika entiteta RS Ramiza Salkića, bošnjačkih poslanika u klubu poslanika NSRS „Zajedno za BiH“ i delegata Kluba Bošnjaka VNRS.

Zajedničko saopćenje potpredsjednika RS Ramiza Salkića, bošnjačkih poslanika u klubu poslanika NSRS „Zajedno za BiH“ i delegata Kluba Bošnjaka VNRS:

“I pored odluke Ustavnog suda BiH (U-3/13) da 9. januar ne može biti Dan entiteta RS zbog toga što je diskriminirajući za sve nesrbe u tom entitetu predstavnici svih organa vlasti RS su se sistemski, otvoreno, institucionalno, javno i agresivno suprostavili i zauzeli stav da neće izvršiti konačnu i obavezujuću Odluku Ustavnog suda BiH. Na ovaj način oni su se suprotstavili principima funkcionisanja pravne i demokratske države, nastavili sa izazivanjem velike i sveopće napetosti i uznemirenost kod građana, te dodatno narušili političke odnose među političkim akterima i nastavili s potkopavanjem procesa integracije BiH u Evropsku uniju”.

U saopćenju se navodi da odabir 9. januara kao tzv. „Dana Republike“ inspirirano je događajem koji je posebno važan za samo jedan od konstitutivnih naroda, što je bolno za pripadnike drugih zajednica. Na taj dan 1992. godine, su predstavnici srpskog naroda bez učešća predstavnika drugih (Bošnjaka, Hrvata i ostalih) naroda, dakle jednostrano, donijeli Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Navodi se da je Ustavni sud BiH istakao legitimno pravo srpskog naroda u entitetu RS da zakonskim mehanizmima očuva svoju tradiciju i identitet, ali jednako pravo se mora dati i drugim konstitutivnim narodima i ostalim građanima u entitetu RS, „što mi svakako podržavamo i zašto se zalažemo“.

“Podsjećamo da su bošnjački predstavnici u vlasti entiteta RS, 5. januara 2018. godine predali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu RS-a, te da očekujemo da ista bude što prije razmatrana. Do tada mi pozivamo predstavnike većinskog srpskog naroda na izgradnju zajedničkih vrijednosti našeg društva, jačanje ekonomskih i socijalnih prilika u entitetu, navode potpisinici saopćenja i istovremeno poručuju Bošnjacima koje predstavljaju da će se „koristiti svim raspoloživim institucionalnim sredstvima za našu ravnopravnost sa drugim narodima u entitetu“.


Denis Bećirović, potpredsjednik SDP BiH: Obilježavanje 9. januara je antidejtonski, antiustavni, anticivilizacijski čin

“Krajnje je vrijeme da zvaničnici manjeg bh. entiteta, napokon, shvate elementarnu pravnu činjenicu da je ovaj entitet administrativno-teritorijalna jedinica unutar nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine koji kao takav egzistira tek od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Svaki pokušaj uspostavljanja kontinuiteta bh. entiteta RS s nelegalnim, nepriznatim i samoproglašenim tvorevinama je neprihvatljiv, štetan i pravno neosnovan. Entiteti u državi Bosni i Hercegovini priznati su tek u Dejtonu, i kao takvi nemaju nikakakav kontinuitet i nisu historijski i demokratski formirane administrativno-teritorijalne jedinice.”

(BHRT)

Još vijesti iz ove kategorije