Brčko 

Brčko: Međunarodni dan tolerancije obilježit će se nizom aktivnosti

Međunarodni dan tolerancije, ove godine brčanska Mreža „Promoviši pozitivno“, koju čini 13 omladinskih organizacija, obilježit će nizom aktivnosti u periodu od 13. do 15. novembra.

Koordinator Mreže “Promoviši pozitivno“, Damir Radenković je podsjetio da se od 1995. godine UN-ovom konvencijom 16. novembra obilježava Dan tolerancije, te da je taj dan za Mrežu „Promoviši pozitivno“ jedan od najznačajnijih datuma koji obilježavaju u Brčko distriktu od svog osnivanja 2013. godine.

Na današnjoj konferenciji za novinare ove organizacije, kao najznačajnija aktivnost je izdvojeno potpisivanje Memoranduma o saradnji sa gradonačelnikom Distrikta u četvrtak.

„To je za nas ove godine najvažnija aktivnost. Iako je i do sada saradnja bila na visokom nivou i naša Mreža je prepoznatljiva od samog osnivanja i uvijek je imala podršku vlasti, ipak smo odlučili imamo i jedan pisani dokument o toj saradnji koji potvrđuje da doprinosimo našem gradu“, kazao je Miloš Popić projekt koordinator iz Omladinske organizacije „Svitac“, koja je tekođer članica Mreže„Promoviši pozitivno“.

A za sutra u 13 sati u Domu kulture je najavljeno održavanje predstave za mlade „Stop govoru mržnje“u izvedbi Gradskog kazališta „Beli manastir“.

„Predstava govori o toleranciji prema drugom i drugačijem, konkretno govori o četiri životne priče protkane mržnjom kako bi se na kraju izvukla najpozitivnija pouka. Predstava je rađena u saradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave osječko – baranjske županije, dok je Policija Brčko distrikta domaćin ove aktivnosti“, rekla je Selma Ikanović koordinator iz Asocijacije mladih Brčko distrikta BiH.

U petak u Omladinskom centru u 14 sati planirano je i održavanje radionice za djecu na temu tolerancije.

„U Brčko distriktu obrazovanje je mnogo doprinijelo ali jedna od osnovnih činjenica je tolerancija među djecom.S tim u vezi radimo i ovu radiniocu za najmlađe članove naših rganizacija i našeg obrazovanja, za oko 50 djece iz vrtića i osnovnih škola. Želimo da čujemo šta za njih predstavlja tolerancija. Radionicu će pratiti i roditelji, a i sa njima ćemo imati posebnu radionicu. Zahvaljujemo se i šefu Odjela za obrazovanje koji je dozvolio da učenici učestvuju, kao i do sada, u našim radionicama“, dodao je Damir Radenković.

Cjelokupnu aktivnost Mreže „Promoviši pozitivno“ od njenog osnivanja 2013. godine podržava misija OSCE-a u BiH.

Izvor: Radiobrcko.ba

Još vijesti iz ove kategorije