Magazin 

Istraživanje pokazalo da je zastoj srca smrtonosniji vikendom

Šanse za preživljavanje usljed zastoja srca su tokom vikenda manje za 20 posto u odnosu na radni dan, tvrde istraživači pojašnjavajući da je tokom vikenda teže pristupiti defibrilatorima koji spašavaju život.

Zastoj srca je daleko opasniji od srčanog udara koji se događa kada dođe do blokade arterija na srcu. Istraživači sa Univerziteta Ulster u Sjevernoj Irskoj analizirali su slučajeve 3.000 osoba oboljelih od zastoja srca širom svijeta, a rezultati su pokazali da samo jedna od četiri pacijenta nije bila mrtva kada su stigli u bolnicu.

U isto vrijeme, rezultati istraživanja pokazali su da su stope preživljavanja za 20 posto niže tokom vikenda, kao i da su stope preživljavanja niže kod ljudi koji su zastoj srca imali kod kuće. Svi pacijenti su liječeni defibrilatorom prije dolaska u bolnicu, stoga nije jasno zašto su šanse za preživljavanje manje vikendom, piše Daily Mail.

“Istraživanja pokazuju da postoji mnogo prostora za napredak kada je u pitanju djelovanje prilikom zastoja srca. To su, prije svega, lakši pristup defibrilatorima i obuka o načinu njihove primjene. Kako bi se izbjegle teže posljedice, najvažnije je reagovati na vrijeme”, rekla je Hannah Torney, vodeća autorica ovog istraživanja.

Rezultati istraživanja predstavljeni su u Filadelfiji, a stručnjaci su tokom prezentacije istakli važnost povećanja broja defibrilatora i poboljšanja svijesti o načinu njihovog skladištenja.

Izvor:klix.ba

foto:TNT portal

Još vijesti iz ove kategorije