BiH Region 

GLAVNA TUŽITELJICA TUŽILAŠTVA BIH NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI VISOKOG NIVOA O BORBI PROTIV KORUPCIJE

Konferencija se održava u Beogradu uz potporu Europske unije.

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, zajedno sa članovima delegacije iz Bosne i Hercegovine, učestvuje  na konferenciji o spriječavanju i borbi protiv korupcije na području Zapadnog Balkana i Jugoistočne Europe.

Središnje teme konferencije odnose se na mehanizme i metode borbe protiv korupcije, mogućnosti i instrumente regionalne i međudržavne saradnje, načine za jačanje transparentnosti i odgovornosti, kao i promoviranje bliže saradnje i zajedničkog djelovanja između institucija zaduženih za borbu protiv korupcije.

Učesnici konferencije razmjenjivat će iskustva o novim istražnim mehanizmima, proaktivnom pristupu i međunarodnoj saradnji u procesuiranju predmeta korupcije, razmjeni iskustava iz sudske prakse, kao i drugim bitnim temama u ovoj oblasti.

Paneli i interaktivne radionice obuhvatit će i teme o nadležnosti državnih organa u spriječavanju korupcije, ulogama organizacija civilnog društva i NVO sektora u ovoj oblasti, kao i korištenju savremenih tehnologija u otkrivanju korupcije.

Na međunarodnoj antikorupcijskoj konferenciji učestvuju tužitelji, ministri pravde, kao i šefovi državnih tijela angažiranih u spriječavanju i suzbijanju korupcije iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Italije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Slovenije i Turske.

Konferenciju organizuje Ministarstvo pravde R Srbije uz potporu projekta-Spriječavanje i borba protiv korupcije koji finansira Europska unija.

Još vijesti iz ove kategorije