BiH 

SASTANAK TADIĆ-BRAMMERTZ ODRŽAN U TUŽILAŠTVU BIH

Središnje teme sastanka odnosile su se na procesuiranje predmeta Kategorije 2, proslijeđenih iz tužilaštva MKSJ/MRMKS, regionalnu saradnju u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina i procesuiranje predmeta protiv osoba visoke razine odgovornosti, protiv kojih je optužnice u predmetima Kategorije 2, podiglo Tužilaštvo BiH, a koje se nalaze u susjednim zemljama.

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sa svojim saradnicima, sastala se sa glavnim tužiteljem pri MRMKS Serge Brammertzom i njegovim timom.

Na sastanku je razgovarano o procesuiranju predmeta Kategorije 2, koji su proslijeđeni iz Haškog tribunala, a koji se procesuiraju nakon podignutih optužnica u Tužilaštvu BiH, kao i mogućnostima prenosa predmeta Kategorije 2 u Hrvatsku i Srbiju, radi otklanjanja zastoja u procesuiranju zbog nedostupnosti optuženih, kako bi se procesuirali pod nadzorom tužilaštva pri MRMKS.

Također, na sastanku je razgovarano i o prenosu predmeta iz Tužilaštva BiH prema pravosudnim institucijama oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, tekućim i planiranim aktivnostima Tužilaštva BiH u 2019. godini, budućim sastancima glavnih tužitelja regiona, te aktivnostima na ekshumacijama i potragama za nestalim osobama.

Tužilaštvo BiH je iskazalo potrebu za unaprijeđenjem saradnje u budućnosti, sa MRMKS uključujući između ostalog i organizovanje obuka i razmjene iskustava između dvaju tužilaštva.

Tužilaštvo MRMKS i Tužilaštvo BiH održavaju redovne radne sastanke sa ciljem što efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina, borbe protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i ulaganja dodatnih napora u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba.

Još vijesti iz ove kategorije