VIRTUAL ROAD auto-moto magazin 

VR MAGAZIN – BMW restaurirao unikatni 1600 GT kabriolet iz 1967. (foto)

BMW je 1967. na molbu američkog uvoznika, koji je smatrao da bi se jedan takav automobil dobro prodavao u SAD, napravio prototip kabrioleta 1600 GT. Od serijske proizvodnje se u međuvremenu odustalo, pa je ovo vozilo do danas ostalo unikatan primjerak modela 1600 GT sa otvorenim krovom.

BMW je 1966. godine kupio njemačkog proizvođača automobila, kompaniju Glas, pa je na bazi modela Glas 1300 GT iz 1964. i 1700 GT iz 1965. nastao BMW 1600 GT. Taj model je izrađen u 1.255 jedinica i sve su bile u kupe varijanti, dok je nesuđeni kabriolet ostao na jednom jedinom prototipu.

Inače, 1967. je napravljen još jedan prototip 1600 GT kabrio, ali je taj automobil završio u starom gvožđu nakon udesa tokom testiranja.

Danas jedinstveni primjerak ovog automobila predstavlja za BMW važan historijski artefakt. Zato su mu u BMW-om odjeljenju zaduženom za klasična vozila posvetili posebnu pažnju prilikom restauracije.

Automobil je najprije trebalo pronaći, s obzirom da nije bio u vlasništvu kompanije.

Nakon što su mu ušli u trag i otkupili ga nazad, BMW-ovi stručnjaci za oldtajmere bacili su se na posao, a u obnovi vozila su učestvovali i mladi pripravnici koji su uz starije, iskusne restauratore sticali dragocjena znanja.

Restauracija je trajala par godina, da bi 1600 GT konačno zablistao u pravom svjetlu. Automobil je ofarban u srebrenu boju spoljšanjosti, dok su unutrašnjost i sklopivi platneni krov crveni.

Još vijesti iz ove kategorije