Brčko 

Osnovni sud Brčko distrikta BiH: Jednomjesečni pritvor osumnjičenima u akciji “CER”

Odlučujući ponovno o prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH da se odredi pritvor osumnjičenim licima D.Š., N.H. i A.B., koja su slobode lišena u policijskoj akciji kodnog naziva „CER“. Osnovni sud Brčko distrikta BiH, danas, dana 03.10.2019. godine, donio je rješenje kojim je osumnjičenima odredio jednomjesečni pritvor u koji će se uračunati vrijeme koje su do sada isti proveli u pritvoru, jer je utvrdio da su ispunjeni uslovi za određivanje pritvora koje propisuje odredba člana 132. Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH.

Uvažavajući uputstva iz ukidajućeg rješenja Apelacionog suda Brčko distrikta BiH, svaki od troje osumnjičenih saslušan je u prisustvu svog branioca, koji su im postavljeni iz reda advokata Kancelarije za pravnu pomoć Brčko distrikta BiH, imajući u vidu činjenicu da se brčanski advokati nalaze u totalnom štrajku i da nisu obezbijedili ni minimum uslova rada, što je dovelo do toga da se ne odazivaju na bilo kakve pozive suda, pa ni za obavljanje advokatske djelatnosti kada je to u interesu stranke. Od ovakve prakse, advokati nisu odstupili ni u ovom slučaju, budući da je brčanski advokat Jovanović Siniša, nakon što je po zahtjevu osumnjičenih D.Š. i A.B., od strane Osnovnog suda Brčko distrikta BiH danas pozvan da pristupi pred sud i da navedenim licima bude branilac, odbio da dođe i brani navedena lica pravdajući se navodima da se nalazi u štrajku.

Poštujući uputstva iz ukidajućeg rješenja Apelacionog suda Brčko distrikta BiH i primjenom Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH i relevantnih odredbi Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i Ustava Bosne i Hercegovine, postupajući na ovakav način, Osnovni sud Brčko distrikta BiH je u ovim vanrednim okolnostima, zaštitio kako prava pojedinca na odbranu tako i interes javne bezbjednosti, sprečavanja kriminala i zaštite prava i sloboda drugih građana Brčko distrikta BiH.

Još vijesti iz ove kategorije