Brčko 

Osumnjičen za seriju od petnaest teških krađa u Maoči, G. Rahiću i okolnim mjestima

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor J.K. (28)* osumnjičenom da je od početka godine izvršio seriju teških krađa u južnom dijelu Distrikta. Pritvor osumnjičenom određen je zbog naročitih okolnosti koje opravdaju bojazan da bi mogao ponoviti krivično djelo.

Tužilaštvo Distrikta sprovodi istragu protiv J.K. zbog sumnje da je od 5. januara do 29. septembra u Maoči, G. Rahiću i okolnim naseljenim mjestima počinio seriju od petnaest teških krađa. Istraga se sprovodi zbog sumnje da je on, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, provaljivao u stambene, pomoćne i ugostiteljske objekte, te vikendice, odakle je oduzimao kućanske aparate, alat i slične predmete. Za sada je utvrđeno da je tim krivičnim djelima oštećenim vlasnicima objekata u ovom dijelu Distrikta pričinjena šteta od preko  2 500, 00 KM, a njen ukupan iznos utvrdit će se u daljem toku istrage.

Pošto je otkriven i prije tri dana lišen slobode, J.K. je doveden u Tužilaštvo Distrikta, gdje je odmah ispitan u svojstvu osumnjičenog. Tužilaštvo je ocijenilo da na strani J.K. postoji opasnost od ponavaljanja krivičnog djela, te je podnijelo prijedlog da mu se odredi pritvor. Osnovni sud Brčko distrikta BiH u cjelosti je prihvatio ovaj prijedlog odredivši pritvor osumnjičenom u trajanju od jednog mjeseca.

Po pritvaranju osumnjičenog Tužilaštvo, u saradnji s Policijom Distrikta, nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu usmjerenu na daljnje prikupljanje dokaza o krivičnom djelu teške krađe (iz člana 281 stav (1) tačka 1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i namirenje štete oštećenim vlasnicima.

 *Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Još vijesti iz ove kategorije