Brčko 

Održan pripremni sastanak šefova poslaničkih klubova. Zakazana 55. sjednica Skupštine.

Šefovi poslaničkih klubova u Skupštini Brčko distrikta usaglasili su danas dnevni red 55. redovne sjednice Skupštine i zakazali je za srijedu,  9. oktobra 2019. godine. Ova sjednica počet će nakon što poslanici nastave i okončaju 53.  kao i 54. redovnu sjednicu Skupštine.

“Imamo obiman dnevni red 53. i cijelu 54. sjednicu koju nismo okončali ali Poslovnik nam nalaže da usaglašavamo dnevni red sjednica koje treba održati. Na dnevnom redu 55. sjednice konačno je Zakon o radu s amandmanima koje je analizirao Ekonomsko-socijalni savjet,” – rekao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine, podsjećajući da je nekoliko poslaničkih klubova intervenisalo na sam tekst Zakona nakon okončanih javnih rasprava.

Usaglašeno je da u dnevni red ove sjednice uđu i nacrti zakona o dopuni Zakona o fiskalnim sistemima.

“Riječ je o poslovničkim inicijativama da se mijenja Zakon o fiskalnim sistemima. Predlagači su Socijalistička partija i nezavisni poslanik Uroš Vojnović. Vidjet ćemo šta je sadržaj tih zakona, vjerovatno izuzimanje određenih djelatnosti iz sistema fiskalizacije i spram toga će se donositi političke odluke u Parlamentu,” – rekao je predsjednik Kadrić.

U dnevni red 55. redovne sjednice uvršten je Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko distrikta za prvo polugodište ove godine, nekoliko revizorskih izvještaja, više odluka o utvrđivanju javnog interesa za Brčko distrikt BiH, kao i odluke o usvajanju elaborata o opravdanosti osnivanja  i osnivanju visokoškolske ustanove u Brčko distriktu BiH.

“Imat ćemo vrlo intenzivan rad jer sada praktično imamo tri zakazane sjednice Skupštine što će vjerovatno zahtijevati zasjedanje od nekoliko dana zaredom,”- zaključio je predsjednik Kadrić.

Još vijesti iz ove kategorije