Četvrtak, 28 Marta, 2024
No menu items!

Munib Mešinović je prvi Bosanac koji je dobio Rhodes stipendiju, ide na Oxford

Ova prestižna stipendija se dodjeljuje studentima sa izvanrednim postignućima da svoje postdiplomske studije nastave na Univerzitetu Oxford u Engleskoj.
Mešinović je time postao prvi Bosanac koji je osvojio ovu prestižnu stipendiju u njenoj 116- godišnjoj tradiciji. Munib će nastaviti studije na Univerzitetu Oxford.

Mešinović trenutno završava elektrotehniku i većinu vremena na NYU Abu Dhabiju je proveo istraživajući kako odgovorno i etički upotrijebiti inovativne tehnologije i poboljšati živote osoba sa invaliditetom i zdravstvenim tegobama. Za svoj diplomski rad, Munib je razvio višesenzorsku narukvicu koja predviđa rizike srčanog udara i drugih zdravstvenih poteškoća.

Također, 2018. godine bio je član NYU Abu Dhabi tima koji je pobijedio na iGEM takmičenju u Bostonu. Tada je zajedno s kolegama razvio uređaj čiji biočipovi mjere zagađenost vode i hrane u roku od dvadeset minuta. Tim je osvojio zlatnu medalju i specijalnu nominaciju za najbolji dijagnostički projekt na svijetu, što je najveći uspjeh za tim s Bliskog Istoka u historiji takmičenja.

Munib vjeruje da je edukacija veoma bitan alat pomoću kojeg možemo kao društvo prevazići zdravstvene izazove. Stoga je savjetovao Palmwood, organizaciju koju je osnovala Emiratska vlada u partnerstvu s firmom IDEO, da stvore biotehnološki program za srednjoškolce u Emiratima. Paralelno, bio je mentor Afričkim studentima u okviru College Admissions Mentorship Network for African Students (CAMA) organizacije.

Osim toga, Mešinović je zastupao i vodio mnoge projekte za osobe sa invaliditetom. U New Yorku je vodio projekat u kojem je djecu sa invaliditetom učio 3D geometriji, ali i kompjuterskim osnovama. Na 9. Specijalnim Olimpijskim Igrama za Bliski Istok, koje su se održale 2018. na NYU Abu Dhabi kampusu, predvodio je tim volontera radeći sa sportistima i delegatima. Također, redovni je volonter u Centru za Futurističku Rehabilitaciju radeći sa djecom s poteškoćama u razvoju.

Kada je riječ o etičkim dilemama vezanih za umjetnu inteligenciju, Munibov interes tu ne prestaje. Kao dobitnik NYU Social Impact Fellowshipa, ali i vođa studentskog kluba za cyber- sigurnost, Munib istražuje mnogo o ovoj temi i piše za univerzitetski magazin “The Gazelle”.

“Mi možemo prevazići društveni model invalidnosti kroz tehnologiju, ali ta tehnologija mora biti razvijena imajući na umu invalidnosti. Umjetna inteligencija će biti revolucionarna u polju invalidnosti, ali i u zdravstvu. Naše tijelo proizvodi ogromnu količinu podataka svake sekunde i iskorištavanje tih fizioloških informacija za naše dobro je srž moje karijere”, kazao je Mešinović.

Na Oxfordu, Munib planira istražiti nove načine na koje umjetna inteligencija može biti primijenjena na globalne izazove čovječanstva, specifično zdravstvene prirode. Na kraju, on se planira fokusirati na razvoj transformativne zdravstvene tehnologije za potrošačko tržište, radeći s javnim i vladinim agencijama na regulaciji i razvijanju inovacije u ovom polju.

Rhodes stipendija je najstarija i najpoznatija nagrada na svijetu za akademski studij i međunarodno zajedništvo. Prijašnji dobitnici ove nagrade su bivši američki predsjednik Bill Clinton, bivši australijski premijer Tony Abbott, te mnogi drugi vodeći naučnici i diplomate.

Izvor:klix.ba

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti