Četvrtak, 28 Marta, 2024
No menu items!

Kasna večera može negativno utjecati na zdravlje srca, a naročito kod žena

Kasne večere i generalno teški obroci u noćnim satima mogu ugroziti kardiovaskularno zdravlje mnogih žena, ukazuje novo istraživanje. Istraživači s Univerziteta Columbia u New Yorku otkrili su da su oni koji su kasno unosili više kalorija imali veći rizik od srčanih bolesti.

Jedan kardiolog koji je predvodio istraživanje nije bio iznenađen rezultatima, piše Health24.

“Način na koji metabolizam, cirkadijanski ritam, ciklus kortizola i inzulina djeluju, ne podržava teške obroke u kasnim večernjim satima. Ne samo da naša tijela nisu sposobna za probavu u kasnim satima, već smo i manje pokretni noću, pa se kalorije koje konzumiramo ne troše kao energija”, rekla je Evelina Grayver, koji upravlja Odjelom za koronarnu njegu u Univerzitetskoj bolnici North Shore u Manhassetu, New York.

Najnovija studija je obuhvatila 112 žena, prosječne dobi 33 godine, čije je zdravlje srca ocijenjeno na početku studije, a zatim i godinu kasnije. Žene su na početku studije bilježile šta su jele jednu sedmicu, a također su vodile evidenciju šta su jele sedam dana 12 mjeseci kasnije.

Većina žena jela je nakon 18 sati i one koje su kasno tokom večeri konzumirale veći udio dnevnih kalorija obično su imale lošije zdravlje srca, tvrdi tim koji je vodio Nour Makarem, stručni saradnik istraživača s Columbije. Zapravo, sa svakim porastom unosa kalorija nakon 18 sati, zdravlje srca se u skladu s tim pogoršavalo.

Tačnije, žene koje su unosile više dnevnih kalorija tokom večeri imale su veću vjerovatnoću da dobiju povišen krvni pritisak, viši indeks tjelesne mase i lošiju dugoročnu kontrolu šećera u krvi.

Slični nalazi bili su sa svakim porastom dnevnih kalorija od jedan posto nakon obroka iza 20 sati, pokazalo je istraživanje koje će biti predstavljeno na godišnjem sastanku kardiologa Philadelphiji.

“Do sada su se životni pristupi za sprečavanje srčanih bolesti fokusirali na ono šta jedemo i koliko jedemo, a ne na ono kada jedemo. Dobra vijest vezana za ovu studiju je da odgađanje kasnog večeranja i jednostavno promjena ponašanja u ishrani može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti”, istakli su istraživači.

Satjit Bhusri, kardiolog u bolnici Lenox Hill u New Yorku, složio se da nalazi imaju smisla.
“Kalorije su trenutna energija. Uvijek savjetujem pacijentima da jedu manje hrane, malu količinu ugljikohidrata te da rano večeraju. Voditi računa kada i šta jesti, kao što studija pokazuje, može imati veliki utjecaj na opće stanje kardiovaskularnog sistema”, rekao je on.
Izvor/foto:klix.ba

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti