Četvrtak, 22 Oktobra, 2020
No menu items!

Kasna večera može negativno utjecati na zdravlje srca, a naročito kod žena

Kasne večere i generalno teški obroci u noćnim satima mogu ugroziti kardiovaskularno zdravlje mnogih žena, ukazuje novo istraživanje. Istraživači s Univerziteta Columbia u New Yorku otkrili su da su oni koji su kasno unosili više kalorija imali veći rizik od srčanih bolesti.

Jedan kardiolog koji je predvodio istraživanje nije bio iznenađen rezultatima, piše Health24.

“Način na koji metabolizam, cirkadijanski ritam, ciklus kortizola i inzulina djeluju, ne podržava teške obroke u kasnim večernjim satima. Ne samo da naša tijela nisu sposobna za probavu u kasnim satima, već smo i manje pokretni noću, pa se kalorije koje konzumiramo ne troše kao energija”, rekla je Evelina Grayver, koji upravlja Odjelom za koronarnu njegu u Univerzitetskoj bolnici North Shore u Manhassetu, New York.

Najnovija studija je obuhvatila 112 žena, prosječne dobi 33 godine, čije je zdravlje srca ocijenjeno na početku studije, a zatim i godinu kasnije. Žene su na početku studije bilježile šta su jele jednu sedmicu, a također su vodile evidenciju šta su jele sedam dana 12 mjeseci kasnije.

Većina žena jela je nakon 18 sati i one koje su kasno tokom večeri konzumirale veći udio dnevnih kalorija obično su imale lošije zdravlje srca, tvrdi tim koji je vodio Nour Makarem, stručni saradnik istraživača s Columbije. Zapravo, sa svakim porastom unosa kalorija nakon 18 sati, zdravlje srca se u skladu s tim pogoršavalo.

Tačnije, žene koje su unosile više dnevnih kalorija tokom večeri imale su veću vjerovatnoću da dobiju povišen krvni pritisak, viši indeks tjelesne mase i lošiju dugoročnu kontrolu šećera u krvi.

Slični nalazi bili su sa svakim porastom dnevnih kalorija od jedan posto nakon obroka iza 20 sati, pokazalo je istraživanje koje će biti predstavljeno na godišnjem sastanku kardiologa Philadelphiji.

“Do sada su se životni pristupi za sprečavanje srčanih bolesti fokusirali na ono šta jedemo i koliko jedemo, a ne na ono kada jedemo. Dobra vijest vezana za ovu studiju je da odgađanje kasnog večeranja i jednostavno promjena ponašanja u ishrani može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti”, istakli su istraživači.

Satjit Bhusri, kardiolog u bolnici Lenox Hill u New Yorku, složio se da nalazi imaju smisla.
“Kalorije su trenutna energija. Uvijek savjetujem pacijentima da jedu manje hrane, malu količinu ugljikohidrata te da rano večeraju. Voditi računa kada i šta jesti, kao što studija pokazuje, može imati veliki utjecaj na opće stanje kardiovaskularnog sistema”, rekao je on.
Izvor/foto:klix.ba
- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

U BiH 999 novozaraženih, preminulo 20 osoba

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovano je ukupno 999 novih slučajeva koronavirusa. To je za 73...

Presjek stanja: U Brčkom šest novih slučajeva zaraze virusom korona

Saopštenje Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH Presjek stanja za 22.10.2020. godine Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Sa današnjim danom, kao i prethodna četiri...

Miralem Pjanić zauzeo svoju poziciju

Miralem Pjanić odigrao je prvu utakmicu za Barcelonu u početnom sastavu. Bh. reprezentativac zauzeo je svoju poziciju u utakmici Lige prvaka protiv Ferenvaroša. I sve je...

VRAĆA SE KARANTIN: Češka uvela zabranu kretanja stanovništva

Vlada Češke je preduzela daljnje korake u borbi protiv pandemije Covid-19. Od četvrtka je vlada naredila ograničenja kretanja i kontakata s ljudima, osim putovanja na...

SBB BRČKO DISTRIKTA BiH ZBOG POGORŠANJA  EPIDEMIOLOŠKE  SITUACIJE  PREKIDA ODRŽAVANJE PREDIZBORNIH  SKUPOVA  U  ZATVORENOM PROSTORU

Zbog drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije te povećenja broja oboljelih od virusa Covid-19,  Izborni štab SBB-a Organizacija za Brčko distrikt BiH je donio odluku da...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -