Utorak, 27 Oktobra, 2020
No menu items!

Je li bolonjski proces studiranja ikada zaživio u BiH?

Od Bolonjskog koncepta studiranja očekivani su bolji uslovi studiranja, veća mobilnost studenata, više prakse te konkurentnost na domaćem i europskom tržištu.

Bolonjski koncept studiranja u Bosni i Hercegovini, traje već petnaest godina. Ovakva reforma obrazovnog sistema, teorijski je Bosnu i Hercegovinu trebala približiti ostalim Europskim zemljama i njihovim standardima. No, je li to tako i u praksi?
Od Bolonjskog koncepta studiranja očekivani su bolji uslovi studiranja, veća mobilnost studenata, više prakse te konkurentnost na domaćem i europskom tržištu. Međutim, petnaest godina poslije, o uspješnosti ovog koncepta, mišljenja su podijeljena. Studenti su uglavnom zadovoljni jer smatraju da je ovako uveliko olakšano studiranje, javlja BHRT.
Međutim, kvalitet obrazovanja u još nedovršenom procesu prelaska na Bolonjski sistem obrazovanja, ostaje upitan. Upitno je i to jesu li profesori i studenti uopšte upoznati šta ovaj sistem podrazumijeva. Profesori kažu da se Bosna i Hercegovina nespremna odlučila za ovu praksu. Sarajevski univerzitet nije integriran u potpunosti, samo su neki segmenti integrirani. Moramo raditi na adekvatnoj obuci kadrova i studenata da znaju šta je to Bolonja i kako je treba implementirati, kaže profesorica Lamija Tanović.

Postavlja se pitanje je li moguće u obrazovni sistem države poput Bosne i Hercegovine, koja nema Ministarstvo obrazovanja na državnoj razini, u potpunosti integrirati europski koncept obrazovanja?

– Ne bismo trebali ići za tim da integriramo nešto u naš sistem, nego da sami osmislimo onaj sistem koji je najbolji za nas, tvrdi prof. dr. Vahidin Preljević, vanredni profesor Filozofskog fakulteta UNSA.

– Ono što se tu zanemarilo je da ne mogu sve akademske discipline biti na isti način tretirane pod okvirom Bolonjskog procesa. Ono što je doprinijelo prirodnim znanostima, nije društvenim ili humanističkim. To su posljedice koje mi osjećamo danas, kaže Matija Bošnjak, doktorant na Filozofskom fakultetu UNSA.

Prednosti Bolonjskog obrazovnog sistema svakako su, u slučaju potpune implementacije, ogromna prednost za omladinu jedne države. Međutim, nedostaci koji su posljedica nepotpune i spore implementacije, mogli bi postati razlog više za napuštanje domovine.

Izvor:BHRT

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Instalacija respiratora Srebrene maline u Goraždu odgođena, jedan aparat neispravan

Instaliranje dva respiratora koje je nabavila "Srebrena malina" u Kantonalnoj bolnici Goražde je odgođeno, saznaje Klix.ba. Razlog je, kako...

Prijemno odjeljenje za pacijente na livadi ispred bolnice?!

Uzorci krvi za testiranje na koronavirus u Općoj bolnici Konjic od pacijenata se uzimaju na livadi ispred bolnice. Svjedoče tome i fotografije ispred Opće bolnice ovog...

Užas u Krajini: Uhapšen muškarac zbog bludnih radnji nad četiri djevojčice

Pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a USK su uz suradnju sa postupajućom tužiteljicom  Tužilaštva USK lišili slobode šesdesetdvogodišnjaka iz Velike Kladuše  zbog osnova sumnje da je...

ZAVRŠENA EKSHUMACIJA U OPĆINI BRATUNAC: Pronađeni nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe

Na lokaciji mjesta Sikirići, općina Bratunac, završen je proces ekshumacije. Pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe muškog spola. Naknadnim procesom će se utvrđivati...

Cinestar u petak otvara sva kina u Bosni i Hercegovini

CineStar za petak, 30. oktobar najavljuje otvaranje cijelog lanca kina u Bosni i Hercegovini - Tuzla, Banja Luka, Zenica, Bihać i Mostar, a koji...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -