Petak, 29 Marta, 2024
No menu items!

Vozačka dozvola danas u Hercegovini košta 1.450 KM, a u RS-u je možete dobiti čak i za 500 KM

Novi jedinstveni cjenovnik polaganja vozačkih ispita uskoro će stupiti na snagu, čime bi cijene osposobljavanja kandidata za vozače trebale biti jednake u cijeloj zemlji. Danas vozačka dozvola u Hercegovini košta 1.450 KM, dok je u Republici Srpskoj možete dobiti i za 500 KM.

Nacrt odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače donesen je prošle godine. Nadležni su govorili kako bi se novi cjenovnik trebao primjenjivati od 2019. godine, ali i nakon deset mjeseci to se još nije desilo.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH govore nam kako su u proteklom periodu provodili dodatne analize u skladu sa sugestijama i mišljenjem Ministarstva finansija i trezora BiH. Stoga će uskoro i Vijeće ministara BiH razmotriti i usvojiti nove cijene polaganja vozačkih ispita.

Nema više niskih cijena

Cilj donošenja ove odluke, kako ističu iz resornog državnog ministarstva, jeste eliminisanje nelojalne konkurencije i neprirodno niske cijene osposobljavanja kandidata kod pojedinih autoškola, a koja ide nauštrb kvalitetu procesa osposobljavanja.

“Autoškole će prilikom utvrđivanja cijena biti u obavezi pridržavati se minimalnih proračunskih elemenata propisanih ovom odlukom”, dodaju iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Kako smo ranije pisali, novi cjenovnik propisuje da minimalna vrijednost časa osposobljavanja kandidata za B kategoriju vozila iznosi 30,50 KM. Minimalna cijena nastavnog časa za A1 i A kategoriju je 36,60 KM, za BE kategoriju 35 KM, za C1 i C1E potkategorije 49,00 KM, za C i CE kategoriju te D1 potkategoriju 61 KM te za D i DE kategoriju 91,50 KM.

U skladu s ovim cijenama časova, nova minimalna cijena polaganja vozačkog ispita uz troškove prve pomoći, ljekarskog uvjerenja i testova za A kategoriju iznosit će 1.480 KM, za B kategoriju 1.633 KM, za C kategoriju 1.660 KM te za D kategoriju 2.650 KM.

U našoj zemlji autoškole danas samostalno određuju cijenu obuke kandidata, dok je ranije, prema pravilniku iz 2007. godine, bila određena najniža cijena teoretskog časa od 5 KM i praktičnog časa obuke od 20 KM. Međutim, prema trenutno važećem pravilniku, nisu određene najniže cijene osposobljavanja vozača.

Uskladiti cijene

Teško je ustanoviti koliko danas prosječno košta osposobljavanje vozača u BiH. Cijene osciliraju između 500 i 1.500 KM, navodi službenica Istraživačkog sektora Parlamenta BiH Nihada Jeleč u svom istraživanju o vozačkim dozvolama..

Najskuplje je polagati vozački ispit u Hercegovini gdje je cijena osposobljavanja 1.450 KM, zajedno uz teoretsku i praktičnu obuku, prvu pomoć i administrativnu taksu. S druge strane, u RS-u se cijena kreće između 500 i 650 KM u većim gradovima poput Banje Luke i Bijeljine. Međutim, u manjim sredinama RS-a vozačke dozvole koštaju više od 1.000 KM.

U Srednjobosanskom kantonu za vozačku dozvolu morate izdvojiti otprilike 780 KM, u Kantonu Sarajevo između 1.000 i 1.200 KM, a u Brčko distriktu 650 KM i više. Ovim troškovima treba dodati i cijenu ljekarskog uvjerenja koja je u BiH između 35 i 50 KM.

Kada bude usvojen novi jedinstveni cjenovnik, pojašnjavaju nam iz Ministarstva komunikacija i prometa, autoškole će i dalje moći same određivati cijenu obuke, ali cijena neće moći biti niža od minimalne propisane.

Dok s jedne strane postoji bojazan da će novi cjenovnik dovesti do smanjenja broja kandidata i gašenja polovine autoškola, s druge strane nadležni ističu da podizanje kvaliteta procesa osposobljavanja kandidata za vozače znači unapređenje sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

“Stručnjaci koji se bave pitanjem osposobljavanja vozača imaju isto ili slično mišljenje. Slobodno formiranje cijena stvorilo je brojne probleme koji se negativno odražavaju na sigurnost saobraćaja na putevima, prikazani i ovjereni cjenovnici ne odražavaju stvarno stanje na terenu, kvalitet obuka je znatno niži od potrebnog, postoje brojne indicije o nezakonitim radnjama, što uključuje prikazivanje, a neodržavanje propisanog obaveznog broja časova praktičnog dijela obuke, a posebno teoretskog dijela obuke, kao i izbjegavanje plaćanja poreza, nedostatak adekvatne i kontinuirane kontrole”, ističe Jeleč u svom istraživanju.

Osposobljavanje kandidata za vozače motornih vozila je djelatnost od posebnog društvenog značaja. Stoga je Asocijacija autoškola BiH inicirala zaštitu najniže cijene jednog časa kao osnove za oporezivanje. Kako kažu iz acosijacije, zbog slabe kontrole autoškola koje ne plaćaju porez, cijene su kroz godine pale i na 10 KM po času. Tako kandidati u pojedinim dijelovima BiH uz svega 500 KM i površnu teoretsku i praktičnu nastavu dolaze do vozačkih dozvola.

U poređenju sa zemljama regije, u BiH je danas dosta jeftinije polaganje vozačkog ispita. Ukupna cijena osposobljavanja kandidata u Hrvatskoj je od 1.485 KM do 1.932 KM, a u Srbiji se ove cijene kreću od 1.030 KM do 1.152 KM.

Najveća razlika između zemalja regije je u broju časova teorijske i praktične obuke. Dok u BiH i Hrvatskoj kandidati trebaju proći kroz 35 časova praktične obuke te 28 i 30 časova teorije, u Srbiji je to po 40 časova.

Velika razlika može se primijetiti i u plaćanju naknade za vozačku dozvolu koja u našoj zemji iznosi 60 KM, u Hrvatskoj 40 KM uz administrativnu taksu od 4 KM te u Srbiji 9 ili 14 KM uz administrativnu taksu od 13 KM.

Usvajanjem nove odluke o jedinstvenim cijenama časa za osposobljavanje vozača za očekivati je usklađivanje cijena vozačkih dozvola širom zemlje. Dok ovakvo uvođenje reda u oblasti osposobljavanja kandidata za vozače donosi više cijene obuke u BiH, jedinstveni cjenovnik otklonit će nezakonite aktivnosti pojedinih autoškola.

Izvor:klix.ba

foto:Jabuka.tv

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti