Četvrtak, 28 Marta, 2024
No menu items!

Voda je najzdravije piće za mališane

Pravilan unos tečnosti u organizam jako je važan, naročito tokom ljeta, ali istraživanja pokazuju da svako treće dijete ne uzima dovoljno tečnosti.

Voda je organizmu neophodna kako bi pravilno funkcionirao, pa stručnjaci tvrde da dijete koje ide u vrtić treba popiti minimum 800 mililitara tečnosti, školska djeca barem litar dnevno, kako bi se spriječio nedostatak tečnosti ili dehidracija.

Roditelji su, međutim, često u nedoumici da li djeca trebaju piti samo vodu, da li se u količinu neophodne tečnosti računaju i zaslađeni sokovi, limunada i sirupi, kao i kako postupati kada mališani neće da piju vodu i insistiraju na sokovima.

Stručnjaci su saglasni da je najbolje da dijete pije vodu, ali ni sokovi nisu loše rješenje, naročito oni prirodni, cijeđeni i bez šećera. Gubitak vode od samo dva posto može dovesti do umora, pada koncentracije, sporijih reakcija i nedostatka snage, dok gubitak vode od tri posto dovodi do glavobolja, zatvora i drugih zdravstvenih tegoba.

Zbog toga je važno mališanima stalno nuditi nešto za piće, jer u igri često zaborave da su žedni, naročito oni najmlađi. Voda je, dakle, idelno piće da se utoli žeđ i da se organizmu osigura dovoljna količina tečnosti.

Jako je važno da od prvih dana dijete navikavate da pije vodu, jer što je starije sve teže će mijenjati navike. Ali, ako dijete neće piti, pokušajte sa sokovima koje ćete razblaživati s vodom u razmjeri 1:1 ili biljnim čajevima.

Prirodni voćni sokovi bez dodatka šećera sadrže mnogo minerala i vitamina, ali je voćni šećer bogat kalorijama, pa ga treba izbjegavati, naročito ako je dijete gojaznije.

Limunada, također, nije dobar izbor, jer je puna šećera, kao ni mlijeko, koje je zdravo kao prehrambena namirnica, ali ne i kao tečnost kojom se utoljava žeđ.

Također, djeci ne treba davati gazirana pića, ledeni čaj, pića koja sadrže vještačke zaslađivače, energetske napitke, pića s dodacima emulgatora, vještačkih boja i aroma. Takvi sokovi, ipak, ne trebaju biti potpuno zabranjeni djeci, jer će im onda biti i mnogo primamljiviji.

Izvor: avaz(bebe&mame)

foto:gusto.ba

 

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti