Utorak, 27 Oktobra, 2020
No menu items!

Voda je najzdravije piće za mališane

Pravilan unos tečnosti u organizam jako je važan, naročito tokom ljeta, ali istraživanja pokazuju da svako treće dijete ne uzima dovoljno tečnosti.

Voda je organizmu neophodna kako bi pravilno funkcionirao, pa stručnjaci tvrde da dijete koje ide u vrtić treba popiti minimum 800 mililitara tečnosti, školska djeca barem litar dnevno, kako bi se spriječio nedostatak tečnosti ili dehidracija.

Roditelji su, međutim, često u nedoumici da li djeca trebaju piti samo vodu, da li se u količinu neophodne tečnosti računaju i zaslađeni sokovi, limunada i sirupi, kao i kako postupati kada mališani neće da piju vodu i insistiraju na sokovima.

Stručnjaci su saglasni da je najbolje da dijete pije vodu, ali ni sokovi nisu loše rješenje, naročito oni prirodni, cijeđeni i bez šećera. Gubitak vode od samo dva posto može dovesti do umora, pada koncentracije, sporijih reakcija i nedostatka snage, dok gubitak vode od tri posto dovodi do glavobolja, zatvora i drugih zdravstvenih tegoba.

Zbog toga je važno mališanima stalno nuditi nešto za piće, jer u igri često zaborave da su žedni, naročito oni najmlađi. Voda je, dakle, idelno piće da se utoli žeđ i da se organizmu osigura dovoljna količina tečnosti.

Jako je važno da od prvih dana dijete navikavate da pije vodu, jer što je starije sve teže će mijenjati navike. Ali, ako dijete neće piti, pokušajte sa sokovima koje ćete razblaživati s vodom u razmjeri 1:1 ili biljnim čajevima.

Prirodni voćni sokovi bez dodatka šećera sadrže mnogo minerala i vitamina, ali je voćni šećer bogat kalorijama, pa ga treba izbjegavati, naročito ako je dijete gojaznije.

Limunada, također, nije dobar izbor, jer je puna šećera, kao ni mlijeko, koje je zdravo kao prehrambena namirnica, ali ne i kao tečnost kojom se utoljava žeđ.

Također, djeci ne treba davati gazirana pića, ledeni čaj, pića koja sadrže vještačke zaslađivače, energetske napitke, pića s dodacima emulgatora, vještačkih boja i aroma. Takvi sokovi, ipak, ne trebaju biti potpuno zabranjeni djeci, jer će im onda biti i mnogo primamljiviji.

Izvor: avaz(bebe&mame)

foto:gusto.ba

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Instalacija respiratora Srebrene maline u Goraždu odgođena, jedan aparat neispravan

Instaliranje dva respiratora koje je nabavila "Srebrena malina" u Kantonalnoj bolnici Goražde je odgođeno, saznaje Klix.ba. Razlog je, kako...

Prijemno odjeljenje za pacijente na livadi ispred bolnice?!

Uzorci krvi za testiranje na koronavirus u Općoj bolnici Konjic od pacijenata se uzimaju na livadi ispred bolnice. Svjedoče tome i fotografije ispred Opće bolnice ovog...

Užas u Krajini: Uhapšen muškarac zbog bludnih radnji nad četiri djevojčice

Pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a USK su uz suradnju sa postupajućom tužiteljicom  Tužilaštva USK lišili slobode šesdesetdvogodišnjaka iz Velike Kladuše  zbog osnova sumnje da je...

ZAVRŠENA EKSHUMACIJA U OPĆINI BRATUNAC: Pronađeni nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe

Na lokaciji mjesta Sikirići, općina Bratunac, završen je proces ekshumacije. Pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe muškog spola. Naknadnim procesom će se utvrđivati...

Cinestar u petak otvara sva kina u Bosni i Hercegovini

CineStar za petak, 30. oktobar najavljuje otvaranje cijelog lanca kina u Bosni i Hercegovini - Tuzla, Banja Luka, Zenica, Bihać i Mostar, a koji...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -