Petak, 19 Aprila, 2024
No menu items!

Dan kad je otišla Donna Ares

Na današnji dan 322. godine p.n.e. umro je Aristotel, starogrčki filozof i prirodoslovac, koji je postavio Zemlju u centar svemira. Naglašava važnost logike ili rasuđivanja u filozofiji, a njegov filozofski sistem aristotelizam uči da se ljudsko znanje postiže najprije uz pomoć osjetnog iskustva.

Na današnji dan: 

– 1187. Arapski vojskovođa i egipatski sultan Saladin preoteo Jerusalem od krstaša, što je 1189. izazvalo Treći krstaški rat.

– 1803. Umro Samuel Adams, američki političar, organizator i ideolog borbe sjevernoameričkih kolonija za neovisnost, jedan od potpisnika Deklaracije o neovisnosti 1776. godine.

– 1851. Rođen Ferdinan Foh (Foch), francuski maršal, zapovjednik savezničkih armija u završnim operacijama u Prvom svjetskom ratu, koje su dovele do kapitulacije Njemačke.

– 1869. Rođen Mohandas Karamhand Gandi (Karamchand Gandhi), nazvan Mahatma, narodni vođa i predvodnik borbe za oslobođenje Indije od britanske kolonijalne vlasti, otac moderne Indije. Ubio ga hinduistički fanatik u atentatu u januaru 1948. godine.

– 1895. Rođen Jakov Gotovac, hrvatski dirigent i kompozitor, autor popularne komične opere “Ero s onog svijeta”.

– 1943. Partizanske jedinice za vrijeme Drugog svjetskog rata oslobodile Tuzlu, koja je tada bila jedan od najvećih slobodnih gradova u porobljenoj Evropi.

– 1944. Nakon 63 dana teških borbi, Nijemci su ugušili ustanak stanovnika Varšave. Poginulo je skoro 250.000 Varšavljana, veliki broj ih je završio u nacističkim koncentracionim logorima.

– 1990. Na aerodromu u kineskom gradu Guangdžou poginulo je 127 osoba kad je oteti kineski avion udario u dva zrakoplova koja su stajala na aerodromskoj pisti.

– 1999. Kina i Rusija proslavile prvom zajedničkom vojnom vježbom 50. godišnjicu diplomatskih odnosa.

– 2017. Umro Tom Peti (Petty), američki kantautor, gitarista i producent, poznat i kao član nekadašnje supergrupe “Traveling Wilburys”.

– 2017. Umrla Azra Kolaković, poznatija kao Donna Ares, bosanskohercegovačka pop pjevačica.

Izvor:Avaz.ba

foto:Index.hr

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti