Četvrtak, 29 Oktobra, 2020
No menu items!

TUŽILAŠTVO ZDK ISTRAŽUJE AFERU U VEZI POKVARENOG KURBANSKOG MESA

Afera u vezi tri i po tone pokvarenog kurbanskog mesa u Javnoj ustanovi Dom za stara lica u Zenici i dalje se ne stišava. Prema prvim procjenama, pomenutoj ustanovi prouzrokovana je šteta u iznosu oko 40 hiljada maraka.

Da problem bude još veći, pokvareno meso je nepropisno zatrpano ili bačeno u rijeku. U sve se uključilo i Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, koje je formiralo predmet o ovom slučaju.

Gotovo 3,5 tone kurbanskog mesa, koje su donirane Javnoj ustanovi Dom za stara lica Zenica, prethodnih dana i sedmica je bačeno u rijeku Bosnu ili zatrpano u blizini komunalne deponije Mošćanica. Razlog tome je što se meso pokvarilo i to usljed neadekvatnog skladištenja. Reagovala je i inspekcija.

“Kantonalna Uprava za inspekcijske poslove izvršila je inspekcijski nadzor u JU “Dom za stara lica Zenica”. Veterinarski inspektor poduzet će dalje aktivnosti iz svoje nadležnosti, a u vezi informacije da su dvije tone kurbanskog mesa zakopane u zemlju na lokalitetu Mošćanica, obavijestiti nadležnu komunalnu inspekciju Grada Zenica…”, stoji u saopćenju Uprave.

Direktor Doma za stara lica Zenica Kemal Efendić, koji je i najodgovornija osoba u ovom slučaju, i dalje je nedostupan za medije, dok je predsjednica Upravnog odbora ove ustanove Jadranka Mikić, odbila dati izjavu jer, navodno, nema dovoljno informacija za medijski istup. Posljedice bi zbog nepropisnog zbrinjavanja pokvarenog mesa mogli osjetiti i građani.

“U takvim slučajevimadolazi do razlaganja tog otpada, dolazi do razmnožavanja bakterija, koje su uvijek tu negdje prisutne. U ovakvim slučajevima one se vrlo brzo razmnožavaju zavisno od temperature, a ova temperatura im zapravo i pogoduje. Može doći, prije svega, do obolijevanja životinja koje dolaze u kontakt sa tim mesom, a indirektno i stanovništva”, kaže Rusmir Goletić iz Instituta za zdravlje Zenica.

Koliko su ozbiljni problemi koje je u ovom slučaju uzrokovao nesavjesni direktor, pokazuje i informacija da se u sve uključilo i Tužilaštvo Zeničkodobojskog kantona.

“U Kantonalnom tužilaštvu ZDK u toku jučerašnjeg dana formiran je predmet u cilju provjere. Nešto više informacija imat ćemo sigurno u narednom periodu. Sada će ići provjera navoda koji su napisani u samome tekstu, nakon čega će uslijediti donošenje konkretne tužilačke odluke”, navodi glasnogovornica Tužilaštva ZDK Mirna Poljac.

Sve što se dešava u Domu za stara lica Zenica, građani i donatori posmatraju sa ogorčenjem. U Medžlisu Islamske zajednice Zenica podsjećaju da je svako postupanje sa kurbanskim mesom koje ugrožava vjersku dimenziju kurbana, sa stanovišta islamskih propisa neprihvatljivo.

Izvor: Amir Džidić/BHRT

foto:Telegraf

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Produžen pritvor Stojanu Bavarčiću zbog nezakonitog prijavljivanja birača za glasanje van BiH

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom produžio je pritvor Stojanu Bavarčiću*, osumnjičenom da je...

Održan zajednički sastanak Brčkog i entiteta na temu autoputa

Izgradnja saobraćajnih koridora kroz distrikt Brčko, koji će činiti trasu autoputeva od Vukosavlja ka Bijeljini i Sarajeva ka Beogradu, bila je tema prvog zajedničkog...

Grupa “Iron Maiden” najavila povratak u Zagreb

Muzička institucija "Iron Maiden" najavila je nastavak turneje"Legacy Of The Beast" po brojnim evropskim stadionima i arenama pa će ih tako fanovi iz regiona...

Presjek stanja u BiH: Preminula 21 osoba, 1.903 novozaraženih

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježeno je skoro 2.000 novozaraženih i 21 smrtni slučaj. U protekla 24sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije...

U Republici Srpskoj devet preminulih i 649 novozaraženih

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 sata, izvršеnо је tеstirаnjе 1.371 lаbоrаtоriјskog uzоrkа, а virus je pоtvrđеn kоd...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -