Srijeda, 21 Oktobra, 2020
No menu items!

Susret svjetskih bankara na Sarajevo Halal Fair 2019

Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom korporacijom za razvoj privatnog sektora (ICD) koja djeluje pri Islamskoj razvojnoj banci (IsDB) će tokom međunarodnog sajma halal-industrije Sarajevo Halal Fair 2019 prvi put u Sarajevu organizovati veliki sastanak direktora banaka koje posluju u skladu sa islamskim principima, s namjerom da se ovakav događaj održava svake godine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Upravo će organiziranje najvećeg halal-sajma u Jugoistočnoj Evropi biti jedna od tema posebnog okruglog stola koji će se pod nazivom „Međunarodna platforma za saradnju islamskih finansijskih institucija“ održati 27. i 28.09.2019.  u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, tokom trajanja Sarajevo Halal Sajma.

ICD je multilateralna finansijska institucija za razvoj osnovana 1999. godine radi  podrške ekonomskom razvoju zemalja članica kroz ponudu finansijskih sredstava za projekte privatnog sektora, promoviranje konkurentnosti i poduzetništva, pružanje savjetodavnih usluga vladama i privatnim kompanijama i poticanje prekograničnih ulaganja. ICD ima odobreni kapital od četiri milijarde američkih  dolara. Dioničari ICD-a su IsDB, 54 islamske zemlje i 5 javnih finansijskih institucija.

Direktor ICD, Ayman Sejiny, učestvovat će u radu ovog okruglog stola, a pored predstavnika BBI banke kao domaćina, učešće na okruglom stolu potvrdili su direktori i predstavnici Tamweel Africa Holding (TAH), Wifak International Bank iz Tunisa, Al Akhdar Bank SA Maroko, Islamic bank “Zaman-Bank“ Kazahstan, Islamic Bank of Niger, Islamic Bank of Guinea, Islamic Bank of Mauritania, i mnogi drugi.

Dolazak na SHF 2019 i učešće na okruglom stolu potvrdio je i Datuk Dr. Mohd Daud Bakar, predsjedavajući savjetodavnog vijeća Komisije za vrijednosne papire Malezije (Shariah Advisory Council of Securities Commission Malaysia), član savjetodavnog vijeća Centralne banke Malezije (Shariah Advisory Council of BNM), te član šerijatskih odbora Dow Jones Islamic Market Index (New York), Noor Islamic Bank (Dubai), Nacionalne banke Omana, Bank of London and Middle East (London) i Islamske banke Azije u Singaporu.

U okviru okruglog stola posebno će biti predstavljeni poslovni rezultati BBI banke, kao uspješan primjer rada i djelovanja banaka koje djeluju na principima islamskog bankarstva, a biće riječi i o zajedničkim aktivnostima u pravcu saradnje privrede Bosne i Hercegovine i privreda zemalja gostiju, te promocije Sarajevo Halal Faira i Sarajevo Business Foruma u Tunisu, Maroku, Senegalu, Kazahstanu, Nigeru, Mauritaniji, Gvineji i drugim državama gdje su pristuni IsDB i ICD.

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Uhapšen sarajevski voditelj i humanista Almir Čehajić

Almir Čehajić poznatiji kao Batko uhapšen je danas u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje...

Otvoren zajednički granični prelaz između BiH i Crne Gore

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvorili su danas na putu Nikšić-Bileća zajednički granični prelaz “Vraćenovići”, vrijednosti investicije...

Republika Srpska: Na privatnim proslavama zabranjuje se okupljanje za više od deset osoba

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić rekao je da se zabranjuje do 16. novembra okupljanje više od 10 osoba.   - Ovdje se...

Wimbledon 2021. spreman i za takmičenje bez publike

Najslavniji teniski turnir koji se održava na travnatim terenima All England Cluba u Wimbledonu, a koji je ove godine otkazan zbog pandemije izazvane širenjem...

Počinje nova sezona Lige prvaka

Nepuna dva mjeseca nakon što je Bayern u finalu u Lisabonu pobijedio PSG sa 1-0 osvojivši svoj šesti europski naslov, ovoga tjedna kreće novo...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -