Petak, 30 Oktobra, 2020
No menu items!

Predstavljanje autorice Senke Maric

Susret sa Senkom Marić upriličićemo u ponedjeljak, 30. septembra u 18:00 sati u prostorijama „Dječije kuće“ koje se nalazi u ulici Grbavička bb, pored Parka pionira „Boško Buha“, odnosno riječ je o nekadašnjem Domu pionira „Boško Buha“.

Sa Senkom Marić će razgovarati književnik Faruk Šehić koji je istovremeno i urednik njenog nagrađenog romana „Kintsugi tijela“.

„Kintsugi tijela“ objavila je prošle godine Izdavačka kuća Buybook, nakon čega je krajem septembra ove godine objavljeno beogradsko izdanje u Izdavačkoj kući Kontrast.

Senka Marić je rođena 1972. u Mostaru. Spisateljica je, pjesnikinja, esejistica i književna prevoditeljica. Pored romana „Kintsugi tijela“ objavila je zbirke poezije „Odavde do nigdje“, „To su samo riječi“ i „Do smrti naredne“. Osim nagrade „Meša Selimović“ dobitnica je niza književnih priznanja između kojih se ističu evropska nagrada Vitez/škinja poezije 2013, te prva nagrada Zija Dizdarević 2000. godine. Urednica je internetskog portala za književnost, kulturu i umjetnost strane.ba.

Govoriti o književnosti kakva je ona koju stvara Senka Marić pred mlađom publikom važno je iz niza razloga, jedan od njih je svakako detabuiziranje bolest, a što se često ne praktikuje u bosanskohercegovačkom društvu.
U romanu „Kintsugi tijela“ autorica piše o bolnom procesu postajanja ženom, ženskom tijelu, naslijeđu i iskustvu, o posljedicama pogrešnih izbora i doslovnoj borbi za život. Senka Marić napisala izuzetan roman prvijenac zasnovan na vlastitom iskustvu borbe sa karcinomom.

„Kintsugi tijela“ iznova potvrđuju da jedino ima smisla pisati o onome što nas duboko dotiče, a majstorstvo u autoričinom pripovijedanju se ogleda i u činjenici da je izbjegla sve zamke koje vlastita reminiscencija na bolna iskustva može donijeti. U prvom redu to je izbjegavanje patetike. Pišući o onom duboko ličnom, a čineći to bez zadrške, spremna na potpuno ogoljavanje pred čitateljima/icama, Senka Marić napisala je roman u čijim fragmentima, a nekada i u cjelini, se može pronaći svako, bez obzira na to kakve smo borbe vodili/e ili ih još uvijek vodimo.

Roman „Kintsugi tijela“ svojevrstan je vodič kroz autoričinu odluku da će sve što dođe „proći na nogama“ i priča je to o snazi žene, o pravu na ljubav, o tijelu koje ima prava na dodir i onda kad se mijenja i kad je ranjeno.

Iskustvo bolesti nam može promijeniti perspektivu, dati novu dioptriju kroz koju posmatramo život, ali nas ne može učiniti književnicima/ama. Za to je potreban talenat i vještina koje Senka Marić neosporno ima.

Svojim pisanjem i načinom na koji govori o vlastitoj književnosti i radu, Senka Marić uvijek ohrabruje djevojčice i djevojke, uvjeravajući ih s razlogom da mogu biti i postati sve što žele, raditi sve što ih raduje, živjeti život koji nije u duhu ispunjavanja očekivanih društvenih uloga.

Vjerujemo da će za srednjoškolce/ke susret s autoricom ovakvog profila biti dragocjeno iskustvo, i zbog načina njene komunikacije a i zbog toga što i sama djelimično piše o vlastitom odrastanju, te sigurno ima i odgovore na neka vanknjiževna pitanja koja muče mlade.

Osim o nagrađenom romanu, sa Senkom Marić, književnik i urednik Faruk Šehić razgovaraće o njenoj poeziji, temama o kojima piše, o posvećenom angažmanu prilikom uređivanja neprofitnog portala posvećenog književnosti te svakako o poziciji žene na savremenoj književnoj sceni.

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Danas u Brčkom registrovano 46 novih slučajeva zaraze virusom korona

Na području Brčko distrikta danas je registrovano 46 novih slučajeva zaraze virusom korona. Radi se o dvadeset i dvije...

U Hrvatskoj 2.772 novozaraženih, 20 osoba umrlo

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 2.772 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 20 osoba je umrlo, a broj hospitaliziranih prešao je 1.000, izvijestio...

Novih 295 zaraženih u Sarajevu, uz tri preminule osobe i 117 oporavljenih

U protekla 24 sata preminule su tri osobe, a 117 se oporavilo, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS. Broj hospitaliziranih danas je 128,...

Preminuo mitropolit Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije Radović preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore u 8:20 sati, objavila je MCP. Od 6. oktobra bio je u KCCG...

POLITIČKA ORGANIZACIJA NAROD I PRAVDA BRČKO DISTRIKT BiH PREKIDA ODRŽAVANJE PREDIZBORNIH SKUPOVA

Svjesni situacije da se u Brčko distriktu BiH svakim danom povećava broj oboljelih od koronavirusa te da je nemoguće predvidjeti tok djelovanja virusa, politička...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -