Utorak, 27 Oktobra, 2020
No menu items!

Predsjednički izbori u Afganistanu počeli napadom, 15 osoba ranjeno

Najmanje 15 osoba ranjeno je jutros u bombaškom napadu na džamiju u Kandaharu, gradu na jugu Afganistana, gdje se održavaju predsjednički izbori.

Napad se dogodio na glasačkom mjestu, a ljekar iz kandaharske bolnice je rekao da su među povrijeđenima policajac, nekoliko izbornih zvaničnika i građani koji su došli glasati.

Prema njegovim riječima, tri ranjene osobe su u kritičnom stanju.

Izbori se održavaju uz jake mjere sigurnosti nakon višestrukih prijetnji militanata. Pravo glasa ima oko 9,6 miliona Afganistanaca koji će birati između 18 kandidata, od kojih se samo šest smatra ozbiljnim.

Eksplozija se dogodila samo sat nakon što su glasači počeli da se okupljaju na biralištu. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Izbori se održavaju u atmosferi nesigurnosti i straha od napada talibana, koji su zaprijetili da će nasiljem odvratiti građane od izlaska na birališta.

Dva glavna kandidata su aktuelni predsjednik Ašraf Gani i predsjednik izvršnog vijeća Abdulah Abdulah, koji dijele vlast od 2014. godine.

Glasanje, koje je dva puta odgađano, organizirano je nakon što su propali mirovni pregovori između talibana i predstavnika SAD. Širom zemlje raspoređeno je više desetina hiljada pripadnika mjera sigurnosti zbog opasnosti od talibanskih militanata koji su zaprijetili da će napasti birališta.

Ispred svakog od skoro 30.000 biračkih mjesta u zemlji bit će uspostavljena tri različita kordona sigurnosnih snaga. Preliminarni rezultati ne očekuju se prije 17. oktobra, a konačni ne prije 7. novembra. Ako nijedan kandidat ne osvoji 51 posto glasova, drugi krug bit će održan za dvije sedmice.

Izvor: Srna

foto: Avaz.ba

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Instalacija respiratora Srebrene maline u Goraždu odgođena, jedan aparat neispravan

Instaliranje dva respiratora koje je nabavila "Srebrena malina" u Kantonalnoj bolnici Goražde je odgođeno, saznaje Klix.ba. Razlog je, kako...

Prijemno odjeljenje za pacijente na livadi ispred bolnice?!

Uzorci krvi za testiranje na koronavirus u Općoj bolnici Konjic od pacijenata se uzimaju na livadi ispred bolnice. Svjedoče tome i fotografije ispred Opće bolnice ovog...

Užas u Krajini: Uhapšen muškarac zbog bludnih radnji nad četiri djevojčice

Pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a USK su uz suradnju sa postupajućom tužiteljicom  Tužilaštva USK lišili slobode šesdesetdvogodišnjaka iz Velike Kladuše  zbog osnova sumnje da je...

ZAVRŠENA EKSHUMACIJA U OPĆINI BRATUNAC: Pronađeni nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe

Na lokaciji mjesta Sikirići, općina Bratunac, završen je proces ekshumacije. Pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe muškog spola. Naknadnim procesom će se utvrđivati...

Cinestar u petak otvara sva kina u Bosni i Hercegovini

CineStar za petak, 30. oktobar najavljuje otvaranje cijelog lanca kina u Bosni i Hercegovini - Tuzla, Banja Luka, Zenica, Bihać i Mostar, a koji...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -