Subota, 5 Decembra, 2020
No menu items!

U Husein-pašinoj džamiji 27. noć ramazana obilježena rijetkim običajem

Husein-pašina džamija u Pljevljima bila je i protekle 27. noći Ramazana mjesto obilježavanja Lejletul-kadra, kad se pred vjernike iznosi jedinstvena relikvija za koju se vjeruje da je dlaka iz brade Poslanika Muhameda a.s.

U ovoj džamiji, taj rijetki običaj provodi se odavno svake 27. noći ramazana, pa čitave generacije ponesu sjećanje na svečanu atmosferu i ugodne mirise te noći u džamiji, naročito osvijetljenoj za ovu priliku. Relikvija, uronjena u vosak, čuva se u malom valjkastom zatvorenom staklu i u tom obličju je jedan od velikodostojnika drži dok vjernici, poslije strpljivog čekanja u dugom redu, prilaze, dodirnu staklo usnama i čelom, a nakon toga obavezno dobiju parče mirisnog pamuka.

. Vjeruje se da zrači dobrom pa su oduvijek oni koji učestvuju u ovom događaju u Pljevljima, čuvali “svoj” komadić pamuka mjesecima poslije, neki i po čitavu godinu, do iduće 27. ramazanske noći.

U džamiji, za sve vrijeme u toj prilici, više osoba naglas uče salavate.

Utisak je da za 27. noć, gotovo svi vjernici u Pljevljima što mogu hodati dolaze u Husein-pašinu džamiju. Sinoć je za ovu priliku boravio i hafiz Sulejman Bugari.

Glavni imam Samir ef. Kadribašić rekao je za agenciju Fena da nema zapisa ni drugog vjerodostojnog podatka od kada se tačno Poslanikova dlaka s brade poštuje u ovoj građevini, ali i da je usmeno sjećanje dugo ne manje od vijeka i po.

– Sam ceremonijal se sastoji od zijareta toj relikviji koja se čuva u staklenoj epruveti. Izlažemo je samo u 27. noći ramazana osim još u nekim specifičnim situacijama kao što će biti ovog juna, kada će biti obilježeno 450 godina džamije, na  izložbi vrijednosti koje ona čuva – kazao je glavni imam ef. Kadribašić.

– Ne može se utvrditi ni je li tačna čaršijska legenda da je relikvija unesena na rukama u Pljevlja u koloni ljudi dugoj 15 kilometara. I ako nije tačna, ta priča ilustruje o veličini samog običaja, ali i građevine – kaže glavni imam.

Elegantna Husein-pašina džamija izgrađena je prije 450 godina i njen mecena je Husein-paša Boljanić iz okoline Pljevalja. On je bio visokopozicionirani funkcioner u tadašnjoj osmanskoj državi, namjesnik Carstva u Misiru. Na vrhuncu moći, želio je ostaviti spomen zavičaju i tako je počela njena gradnja.

Samir ef. Kadribašić ističe da je najmonumentalniji objekat te vrste u Crnoj Gori, možda u regionu i šire. Tipičnog je osmanskog graditeljskog tipa, s najvišim kamenim minaretom na Balkanu.

Smatra se da je njen graditelj mimar Hajrudin iz škole velikog osmanskog arhitekte Sinana.

Husein-pašina ili Velika džamija, kako je još mještani zovu, to ime nije zaslužila među drugim gradskim džamijama golemim dimenzijama već ljepotom i skladom vanjštine, a naročito neobično vitkim minaretom, visokim 42 metra, s kamenim stalaktitima na šerefetu.

Putopisac Evlija Čelebija zabilježio je ljepotu Husein-pašine zadužbine u Pljevljima, tadašnjoj Taslidži a nekadašnjem sjedištu Hercegovačkog sandžaka, poređenjem s carskim džamijama. Piše i o hasuri kojom je u jednom komadu bio  zastrt čitav džamijski pod, dobavljenoj iz Misira. Iako je Evlija boravio u Pljevljima blizu sto godina po gradnji džamije, za tu svilenu prostirku kaže da je bila neobično očuvana i svježa.

Ovogodišnji ramazan u Pljevljima je protekao u znaku 450. godine od njene izgradnje.

Povodom tog jubileja, u Crnoj Gori je štampana poštanska marka..

Iz preduzeća Pošte su također podsjetili da je mecena Husein-paša Boljanić koji je u drugoj polovini 16. vijeka bio na najodgovornijim vojnim i civilnim položajima osmanske države. Glavni arhitekta objekta bio je čuveni mimar Hajrudin, a građevinske radove izvodili su dubrovački majstori, navedeno je.

Zbog svog arhitektonskog sklada, Husein-pašina džamija se ubraja u najvrednije sakralne objekte orijentalno-islamske kulture na prostorima Balkana, navele su Pošte Crne Gore.

Vraćajući se obilježavanju Lejletul-kadra u pljevaljskoj džamiji i jedno poređenje. Gotovo identična praksa je i u turbetu hazreti Mevlane koje se nalazi u sklopu muzeja u turskom gradu Konya u kojem se pored brojnih artefakata iz vremena velikog sufijskog učenjaka  čuva i  dlaka iz brade Poslanika Muhameda a.s. Kao i u Pljevljima tokom Lejletul-kadra i u Konyi brojni vjernici hodočaste relikviju Božjeg poslanika.

Izvor:  Fena

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Pojačana kontrola brzine kretanja vozila u periodu od 07. 12. 2020. do 13. 12. 2020. godine

Jedinica saobraćajne policije Brčko Distrikta, pored ostalih poslova i zadataka iz svoje nadležnosti vršit će unaprijed najavljene kontrole radarskog...

PBD BiH u dva odvojena događaja dva lica lišila slobode

Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su u periodu od 01. 12. 2020. godine do 04. 12. 2020. godine na osnovu operativnih saznanja u...

Danas u Brčkom 39 novih slučajeva zaraze virusom korona

Danas je u Brčko distriktu BiH registrovano 39 novih slučajeva zaraze virusom korona. Preminula je starija ženska osoba. U toku jučerašnjeg dana hospitalizovano je...

KONKURS ZA NAJBOLJI VIDEOKLIP NA TEMU “ Izolacija?! – Hej, konačno sam upoznao /la svoje ukućane

Profesorica Demokratije i ljudskih prava  JU Tehničke škole Brčko,  Nusreta Džinić u saradnji sa grupom nekadašnjih članova kluba mladih  ENTHUSIASMOS,  čiji je dokumentarni film...

Eksplozija u centru Beograda, jedna osoba poginula

Snažan zvuk eksplozije uznemirio je građane Beograda nešto prije 10.00 sati, a dopirao je iz pravca Paliluske pijace. Kako navodi RTS, došlo je do velike...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -