Subota, 24 Oktobra, 2020
No menu items!

Traži se provjera diploma svih funkcionera, državnih službenika i namještenika … Biće svega!

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) zatražila je od svih tijela za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini da, u saradnji s nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti, započnu proces revizije diploma zaposlenih.

 

Mediji u Njemačkoj i dalje pišu o biznisu sa lažnim diplomama koji cvjeta u BiH, afere se i dalje nižu, stručnjaci i pojedini političari upozoravaju, ali institucije mahom ćute.

Da BiH ne bi bila posve etiketirana kao korumpirana zemlja u kojoj svako može da kupi diplomu, iz APIK-a su zatražili da se diplome provjere u svim tijelima uprave, institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama, javnim poduzećima i drugim tijelima čiji je osnivač entitet, distrikt, kanton, grad i opšina.

Navedena revizija obuhvatila bi imenovane funkcionere, državne službenike i namještenike u ovim institucijama.

Direktor APIK, Hasim Šabotić, izjavio je Feni da je ovu inicijativu Agencija pokrenula zbog kontinuiranog medijskog pisanja o falsifikovaniom i lažiranim diplomama u BiH, generalno lošeg stanja u kojem se zemlja nalazi kada je riječ o oblasti korupcije, te činjenice da je postupak revizije diploma uposlenih već započet na određenim nivoima vlasti u BiH.

– Na ovaj način pokazaćemo opredijeljenost za djelotvorniju i angažovaniju borbu protiv korupcije, posebno u javnom sektoru, ali ćemo uticati i na jačanje povjerenja građana u javne institucije u BiH, kojima ćemo na određeni način “vratiti vjeru” da će institucije preduzeti konkretne aktivnosti u borbi protiv korupcije – ocijenio je Šabotić.

FBiH reagovala nakon skandala

 

Dok je Federacija BiH odmah nakon skandala s novinarkom „Žurnala“ i akcijom Sipe institucionalno krenula u reviziju diploma, u Srpskoj se ova tema zaobilazi u širokom luku, a nadležni se pozivaju na zakone koji štite lične podatke zaposlenih.

 

Čak ni nekoliko skandala, pa ni upitna ministarska diploma nije bila dovoljna da se pokrene revizija, zbog čega su mnogi skeptični i kada je upitanju zahtjev APIK-a.

Komunikolog i viši asistent na banjalučkom Fakultetu političkih nauka, Borislav Vukojević smatra da pritisak javnosti može pomoći u određenoj mjeri, ali nije presudan, te da je slučaj Tegeltija pokazao kako su organi vlasti zaštićeni u više instanci, tako da je javnost tu bespomoćna.

Foto: Privatna arhiva/Srpskainfo

 

– Nažalost, jako sam skeptičan po pitanju revizije diploma. Bili smo svjedoci šta se desilo u slučaju “Petar Đokić”: jedan medij je uspješno dokazao neregularnosti, a Đokić je i dalje ministar. Prema mom mišljenju, revizija diploma mora biti dugoročni projekat koji će stvoriti mehanizam koji se ne može izigrati: važno je ko vrši reviziju, pod kojim nadležnostima, koje su sankcije i slično – smatra Vukojević.

Nepoželjna ishitrenost

Vukojević smatra da u (ne)pravnoj državi, kakva je naša, ishitrena revizija može donijeti još gore posljedice.

– Može se desiti da oni najgori slučajevi, kojih sigurno ima, prođu bez kazne i sankcije i da se onda takva praksa nastavlja u nedogled. Dakle, svako demokratsko orjenitisan treba podržavati revizije diploma, ali sa tačno utvrđenim parametrima i da jednaka pravila važe za sve – zaključuje Vukojević.

Preuzeto sa Srpskainfo

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Ugrađen prvi bajpas sa uzgojenim ćelijama

Na bečkoj klinici Floridsdorf je pacijentu sa dijagnozom periferne arterijske bolesti ugrađena prijemosnica na nozi, obložena endotelskim ćelijama iz...

Još danas uživajte u suncu, stiže nam velika promjena vremena

U petak u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Naoblačenje sa zapada se očekuje tokom noći na subotu. Vjetar slab južnog i...

Radman: U Hrvatskoj je skoro dvije hiljade smrti manje nego prošle godine, više štete pravi panika

Rekao je da su sve veće brojke zaraženih svakako zabrinjavajuće, a kada je riječ o rigoroznim mjerama nekih evropskih zemalja, kaže da se njihov...

U Kantonu Sarajevo od danas najmlađi u učionicama, a ostali imaju on-line nastavu

Zbog pogoršane epidemiloške situacije i povećanog broja oboljelih od koroonavirusa u osnovnim i srednjim školama u kantonu Sarajevu od danas se odvija novi model nastave,...

OD NEDJELJE: Zimsko računanje vremena

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike podsjeća da je Zakonom o računanju vremena propisano da ljetno računanje vremena završava posljednje nedjelje u oktobru, tako...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -