Subota, 24 Oktobra, 2020
No menu items!

Strani mediji o slučaju “Tegeltija”: Duboko korumpirana zemlja

Svjetska javnost nije zaboravila Bosnu i Hercegovinu, dapače – mediji svako malo prenesu nepovoljne vijesti o povremenim propalim nastojanjima međunarodne zajednice da ostvari napredak u BiH, koje samo potvrđuju duboko usađeno uvjerenje da se radi o ‘duboko korumpiranoj zemlji’.

Nekoliko stranih medija preuzelo je napis agencije Associated Press (AP) o aferi koja potresa pravosuđe BiH, vezanu za predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Milana Tegeltiju.

AP piše o protestima bh. građana u srijedu pred zgradom VSTV-a zbog video snimka koji otkriva predsjednika te ustanove kako prima mito putem posrednika, inače policajca. Građani su, piše dalje AP, tražili ostavku Milana Tegeltije koji ‘imenuje, smjenjuje i nadzire rad svih sudija i tužitelja u zemlji’.

U članku AP prenosi detalje video snimka koji nedvojbeno inkriminira Tegeltiju koji traži od biznismenaNermina Aleševića da imenuje tužioca, te kaže da će ‘vidjeti’ šta se može učiniti.

U članku se pominje i iznos od 1.000 EUR koji je biznismen dao posredniku Pandži da ‘da njemu’, misleći na Tegeltiju.

AP piše da je ured bh. tužioca otvorio istragu, ali da postoje ‘velike sumnje u to da sudije i tužioci čiji posao i egzistencija ovise o Tegeltiji, mogu profesionalno raditi na njegovom slučaju’.

‘VSTV je osnovano 2004. godine pod jakim međunarodnim pritiskom’, piše AP i objašnjava da je mandat vijeća da ‘u duboko korumpiranoj zemlji održava neovisno i profesionalno sudstvo oslobođeno političkog uticaja’.

AP također govori o široko prisutnim sumnjama da je VSTV palo pod ‘politički uticaj čime ugrožava vladavinu prava tako što odgađa imenovanja neovisnih sudija i tužilaca’, dok istovremeno podržava one ‘koji se smatraju bliskim vladajućim politički elitama i njihovim mrežama’.

AP se referira i na pismo koje su vrhovni međunarodni diplomati u Bosni uputili VSTV ‘upozoravajući na zabrinjavajući razvoj za koji kažu da se doima nastojanjem da se odgode ili čak podriju napori na reformama koje za cilj imaju jačanje vladavine prava u zemlji’.

Pismom se također upozorava VSTV o mogućim ‘posljedicama po buduću saradnju’ ukoliko ne promijeni način djelovanja koji će omogućiti ‘vidljiv napredak u procesu reformi pravosuđa’, zaključuje AP, prenosi agencija Patria.

Izvor: Patria

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

PREKO 1.250 NOVOZARAŽENIH OSOBA U POSLJEDNJA 24 SATA U BIH

U Bosni i Hercegovini su potvrđen je još 1.251 slučaj zaraze koronavirusom, od 2.694 testirane osobe. Broj novozaraženih u...

Danas je u Brčko distriktu registrovano 14 novih slučajeva zaraze virusom korona

Presjek stanja za 24.10.2020. godine Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Sa današnjim danom, kao i prethodna četiri dana, broj lica koji se nalazi pod zdravstvenim nadzorom...

DNEVNI IZVJEŠTAJ OKC-a

Na osnovu prikupljenih i obrađenih informacija po listi pitanja i dojavаma građana u protekla 24 časa dostavljamo vam sljedeći: redni broj služba vrsta informacije broj intervencija   1. Profesionalna vatrogasna jedinica 123 požari 0 tehničke...

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI BRČKO DISTRIKTA BOSNE I HERCEGOVINE

S ciljem preventivnog djelovanja, a u skladu s odredbom člana 6. Zakona o inspekcijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Brčko distrikta Bosne...

Ugrađen prvi bajpas sa uzgojenim ćelijama

Na bečkoj klinici Floridsdorf je pacijentu sa dijagnozom periferne arterijske bolesti ugrađena prijemosnica na nozi, obložena endotelskim ćelijama iz njegovog tkiva kako bi se smanjio rizik...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -